Hogyan történik az erekció?

Hogyan történik az erekció

Az erekció egy reflex, amely főként két folyamat miatt következik be. A péniszhez kapcsolódó izmok összehúzódnak, ami a szerv kiegyenesedését és emelkedését okozza. Ezzel egyidejűleg összenyomják a vénákat, amelyek elvezetik a vért a corpora cavernosa-ból. Ugyanakkor az artériák számos jelzőanyag hatására kitágulnak, azaz több vért juttatnak a corpora cavernosába, mint nyugalmi állapotban. Ennek eredményeképpen a corpora cavernosa megtelik vérrel, és a pénisz rugalmas és kemény lesz. Mind az erek tónusának változását, mind az izmok összehúzódását a gerincvelőből eredő idegek irányítják ebben az esetben. Az agy is befolyásolhatja az erekciót, de ebben az esetben nem az onnan érkező jelek a fő jelek.

Mi irányítja az erekciót?

Nem csoda, hogy azt mondják, hogy a legnagyobb nemi szerv a fejünkben van. Az agy az, amely az emberi szexuális szféra minden megnyilvánulását “irányítja”: létrehozza az érzelmi hangulatot, a szexuális együttlét iránti igényt, a másik nem iránti vonzalmat, és biztosítja azokat a reakciókat, amelyek ezt a vonzalmat megvalósítják. A tudomány nyelvén a másik nem iránti vonzalmat “libidónak” nevezik. A libidó hátterében az erotikus képek a megfelelő zónák stimulálásával kombinálva az agy szexuális központjának izgalmát okozzák. Ennek eredményeképpen ebből a központból idegimpulzusok áramlanak a különböző szervekhez, ami a szív “dobogását” és a légzés gyorsulását okozza.

Az artériás nyomás emelkedik. A gerincvelő központjainak “irányítása” alatt a pénisz megtelik vérrel, megnagyobbodik és sokszor (4-10-szer) megfeszül. Így alakul ki az erekció. Az érzelmi izgalom és a makk aktiválása az ondóhólyagok összehúzódásához és a sperma felszabadulásához – ejakulációhoz és orgazmushoz – vezet. Ezen kapcsolatok bármelyikének összehangolt működésének sérülése szexuális diszfunkcióhoz, különösen a merevedési funkció elvesztéséhez vezethet.

Az emberek ősidők óta keresik azokat a gyógymódokat, amelyek segíthetnek az emberen. Megittam egy szerelmi bájitalt, és ami még jobb, lenyeltem egy feltűnésmentes tablettát – és kérem, teljes erővel és készenlétben jelentem meg a nő előtt. Az ilyen szereket Aphrodité, az érzéki szerelem görög istennője után “aphrodisiacum”-nak nevezték. Az évszázados kutatás ellenére ezeknek a gyógymódoknak a túlnyomó többsége vagy helyreállító hatású volt, mint a ginzeng és a vitaminok, vagy izgató, mint a kávé és a csokoládé, vagy egyszerűen csak talizmánok, amelyeknek pusztán pszichológiai hatásuk volt. Az egyetlen hatékony gyógymód az afrikai yohimbe fa kérge volt. Miért olyan nehéz befolyásolni a pénisz viselkedését? Végül is az ember általában jól irányítja a testét: karjai és lábai még csukott szemmel és súlytalanságban is teljesen az akaratának vannak alávetve. De a lényeg az.

De vannak más izmok is, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ezek a belső szervek és erek falában vannak. A pénisz az ilyen izmok irányítása alatt áll, és ezért szinte semmi sem függ a tulajdonos akaratától. Mindazonáltal viselkedését az idegimpulzusok határozzák meg. Az idegi szabályozó rendszer egy távíró kapcsolathoz hasonlít. A parancsnokságon a “parancs” vezetékek – idegek – mentén futó elektromos jelek formájában jelenik meg. A vezeték végén egy “távírász” ül, aki az elektromos impulzusokat a szervekhez továbbított parancsokká alakítja. Ezek a parancsok azok az anyagok, amelyek az izmokat összehúzódásra vagy ellazulásra késztetik. A pénisz belsejében két úgynevezett üreges test található. Az “üregek” falai mentén izmok futnak, amelyek lehetővé teszik, hogy változtassák a térfogatukat. A szokásos “inert” állapotban a corpora cavernosa izmai és a pénisz kis artériáinak izmai gyenge összehúzódási állapotban vannak – tónusban. Egy kis mennyiségű vér kering bennük folyamatosan, de ez nem elég ahhoz, hogy rugalmasságot adjon a pénisznek.

A helyzet teljesen megváltozik a szexuális izgalommal. Erős impulzusok érkeznek a nemi szervekhez, ami az artériák falában és a pénisz merevedési szövetében lévő izomrostok ellazulását okozza. Ennek eredményeképpen a pénisz és a corpora cavernosa megtelik artériás vérrel, amely megnő – erekció következik be. Amikor a szexuális izgalom alábbhagy, a corpora cavernosa izmai összehúzódnak, és úgy préselik ki belőlük a vért, mint szivacsból a vizet – az erekció véget ér. Az anyagot, amely az izmokat ellazításra készteti, acetilkolinnak hívják. Egy speciális enzim gyorsan elpusztítja. Amikor a patkányoknak olyan anyagokat adtak be, amelyek gátolják ennek az enzimnek a működését, órákig kopuláltak. Ezek az anyagok azonban válogatás nélkül hatnak.

Amerikai tudósok más megoldást javasoltak erre a problémára. 1998-ban orvosi Nobel-díjat kapott az acetilkolin és az izmok közötti különleges kémiai kapcsolat felfedezéséért. Ez a nitrogén-oxid, amely olyan anyagok képződését biztosítja, amelyek a merevedési szövet izmainak ellazulásához és az erekcióhoz vezetnek. Most a farmakológusoknak lehetőségük van arra, hogy irányítsák ezt a folyamatot. Hány éves korban következik be az erekció, és mikor szokott megszűnni? Az első fiziológiai erekció a fiúknál már 5-6 éves korban jelentkezik, és nem kapcsolódik erotikus élményekhez. Ezután az erekció gyakrabban fordul elő, és már a pubertáskorban nyilvánvalóvá válik, mint a másik nem iránti vonzalom kifejeződése.

A férfi maximális erekciós képessége 20 éves kora körül van, majd fokozatosan csökken, de idővel mindenkinél teljesen eltűnik – valakinél 90 éves koráig megmarad, valakinél 40 év után is elveszik.

Milyen betegségek vezetnek a merevedési funkció elvesztéséhez?

Milyen betegségek vezetnek az erekciós funkció elvesztéséhez?

Mindenekelőtt az alkoholizmus, mivel az alkohol nagy dózisban károsítja a merevedési funkciókat. Ugyanez vonatkozik a kábítószerekre, különösen a kokainra, az ecstasyra és a fenaminokra: Rövid ideig növelik a hatékonyságot, de néhány adag után szó szerint “kikapcsolják”. Csökkenti a potenciát és a prosztatagyulladást, valamint a cukorbetegséget és egyes hormonális betegségeket, valamint az érelmeszesedést, különösen az alsó végtagok érrendszerét. Ugyanez történik akkor is, ha orvosi tanács nélkül kezdenek el férfi nemi hormonokat szedni – a feleslegük éppen az ellenkező hatást váltja ki. A depresszió, a szorongás és a problémák várakozása szintén negatívan hat. Mikor nem sikerül az erekció? 

Fiataloknál az erekció gyakran nem sikerül az első szexuális együttlét során a túlzott izgalom miatt. Minél jobban vágyik egy fiatalember az intimitásra, annál nehezebb erekciót kapni. És ez az a pont, ahol a nő tapintatos viselkedése nagyon fontos – elvégre az ok néha saját magában rejlik, abban, hogy valami rosszat mondott vagy tett. Ha valami nem működik az ismételt érintkezéseknél, akkor kóros állapotra lehet gyanakodni. Általában egy adott nő 20 évesen nem jelent olyan sokat egy férfinak, de minél idősebb lesz, annál fontosabbá válik számára az egyénisége. Hogyan befolyásolja a szexuális aktivitás intenzitása az erekciót? A normától való bármilyen eltérés rossz – mind a túlzás, mind a hiány. Ismeretes, hogy a hosszú – több hónapos – szünetek csökkentik az erekciót. Még olyan is létezik, hogy “tengerész impotencia”. Másrészt még a heti 7-8 szexuális együttlét is csökkentheti a potenciát. Mi tekinthető a szexuális élet normájának? Természetesen mindenkinek megvan a sajátja. De átlagosan egy családos ember esetében ez heti 2-3 szexuális együttlét.

Hogyan növelhető az erekció

Bizonyos esetekben a rossz erekció ok arra, hogy szakemberhez forduljon. De ha a problémák pszichológiai jellegűek, akkor egyedül is meg tudja oldani őket. Végül is a stressz a normális szex hiányának fő tényezője. Az állapotot rendszeresen, de fokozatosan javítani kell. A terápia a hangulat javításából áll, kellemes légkört teremt otthon és a munkahelyen, támogatja a nehéz élethelyzetekben lévő férfiakat.

Az erekció javítása érdekében a következő tevékenységek is hasznosak:

 • Töltés és erőnléti edzés. A normális erekcióhoz az erősebb nem képviselőjének fizikai aktivitásra van szüksége. Az egyszerű otthoni gyakorlatok vagy az edzőtermi órák megakadályozzák a vér pangását a kismedencei szervekben. Ha reggel nem lehet sportolni vagy edzőterembe menni, helyettesítse a munkába vezető utat gyaloglással. Az optimális távolság legalább 3 kilométer;
 • Reggeli intimitás. Sok orvos erősen ajánlja, hogy ezt az eseményt is iktassa be a napi rutinjába. Reggel a szervezet aktívan termel hormonokat, így a férfiaknak nem kell az erekció erősítésére gondolniuk – egyszerűen csak élvezhetik a folyamatot.
 • A lábakon lévő pontok stimulálása. Sok kínai orvosszakértő biztos abban, hogy a lábakon vannak olyan pontok, amelyek a férfi erejéért felelősek. Ha pedig nincs lehetősége arra, hogy felkeressen egy masszázsterapeutát, akkor egyszerűen többet mezítláb járhat, hiszen ez otthon is könnyen elvégezhető.
 • Keményedés és kontrasztzuhany. A keményítés előnyei már régóta ismertek, és az első lépés a váltózuhany, amely megmozgatja az ereket és javítja a vérkeringést. Az erekció javítása érdekében rendszeresen végezzen ilyen vizes kezeléseket, a pénisz mezőterületét váltogatva hideg és meleg vízzel;
 • Rendszeres intimitás. Talán a legkellemesebb és legkívánatosabb eszköz, amely nemcsak örömöt, hanem számos előnyt is hoz. A test reflexszerűen reagál az ingerekre, és emlékszik az izgalmi állapotra és az orgazmusra. Ezért a következő alkalommal könnyebb lesz élvezni.

A gyenge potencia fiziológiai okai általában egészségügyi problémák. A mai napig számos olyan betegség ismert, amely így vagy úgy befolyásolja a férfi szexuális képességeit:

 • Cukorbetegség;
 • A prosztata betegségei;
 • Gerincsérülések;
 • Neuritisz és egyéb idegkárosodás;
 • A véráramlás megsértése;
 • Elhízás.

Az erekció minőségét az egészségtelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás és a kábítószerek is befolyásolják.

A fenti panaszok jelenlétében ajánlott urológushoz és szexológushoz fordulni, és szigorúan követni a jelzett ajánlásokat.

Mi a szexuális együttlét folyamata?

A férfiaknál az erekció a pénisz fokozott véráramlása miatt következik be: a vér kitölti az ereket, a pénisz nagyobb és hosszabb lesz, és egyre nagyobb lesz, amíg az erek teljesen meg nem telnek.

Ezzel egyidejűleg az üregi üregi izmok összehúzódnak, ami összenyomja a szervet a bázisnál, és nem engedi a vér lefolyását a péniszből. A tartós erekció kialakulásával vizelési nehézségek figyelhetők meg, és a vér már nem áramlik a szervbe.

A magömlés vagy orgazmus a mellékhere, a prosztata és a vas deferens közelében található izomszövet összehúzódása során következik be. Az ondó a húgycsövön keresztül távozik. Ez összenyomja a hólyag nyakát, és megakadályozza az ondófolyadék visszaáramlását.

Az ejakuláció után a szerv izmai visszatérnek normál állapotukba, a vér normálisan kezd keringeni az erekben, és az erekció fokozatosan lecseng. A férfi elveszti az érdeklődését az intimitás iránt, így időbe telik a következő szexuális együttlét befejezése. Egyébként egyes férfiak a test fiziológiai és pszichológiai jellemzői miatt nem tudnak többszörös szexuális kapcsolatot létesíteni egy alkalom alatt. Másoknál a szünet több percig is eltarthat. A kor előrehaladtával meghosszabbodik.

Népszerű erekciós kérdések

Hány éves korban figyelhető meg az első erekció, és mikor szűnik meg? 

A test szexuális képességeinek első megnyilvánulásai a fiúknál 5-7 éves korban figyelhetők meg. Idővel az erekció gyakoribbá válik, és a pubertás idején a lányok vonzódnak a lányokhoz. A merevedési aktivitás maximális csúcspontja a 18 és 22 év közötti időszakban figyelhető meg, majd fokozatosan csökken. Eltűnése azonban egyedi megrendelés. Így egyes férfiak 80-90 éves korukban is képesek szexuális kapcsolatot létesíteni, és valaki már jóval 50 éves kora előtt elveszíti a férfi erejét.

Milyen betegségek befolyásolják a merevedési funkciót?  

A szexuális lehetőségeket elsősorban a rossz szokások, nevezetesen az alkoholizmus befolyásolja. Az alkohol nemcsak az agyműködésre és a májra, hanem a kismedencei szervekre is káros hatással van. A kábítószerek sem veszélytelenek – az olyan anyagok, mint a kokain vagy az ecstasy fiatal korban történő használata garancia arra, hogy hamarosan erekciós problémák lépnek fel. A prosztatagyulladás és a pajzsmirigybetegségek, az érrendszeri szklerózis negatív hatással van a hatékonyságra. Nem ajánlott a hormonális gyógyszerek szedése szakemberrel való konzultáció nélkül – túlzásuk beláthatatlan következményekhez vezethet. A depresszió, a krónikus fáradtság stb. negatív hatással van az erekcióra.

Mikor nem sikerülhet az erekció? 

Fiatal korban, amikor egy fiatalembernek először van szexuális kapcsolata, előfordulhat, hogy instabil erekciót, annak bizonytalanságát tapasztalja. Minél többet szexel egy férfi, annál több tapasztalatot szerez, így a fiatalembernek a jövőben nem lesznek problémái a szexuális érintkezéssel. A partner viselkedése nagy jelentőséggel bír. Gyakran a rossz szavak és cselekedetek bizonytalanná teszik az embert, ami erekcióhiányhoz vezet. Ha ez rendszeresen előfordul, akkor kóros állapot állhat fenn.

A túl aktív szexuális élet befolyásolhatja az erekciót? 

Negatív módon a természet által meghatározott normától való bármilyen eltérés befolyásolhatja az erekció minőségét. Mind a túl sok, mind a túl kevés szex merevedési zavarhoz vezethet. Nem titok, hogy a hosszú távú megszakítások csökkenthetik az erekciót, és megnehezíthetik azt. De még a heti tucatnyi alkalom sem vezet semmi jóra.

Van normája? 

Igen, de mindenkinek megvan a sajátja. Például egy házas férfi számára heti több szexuális aktus normális. A megengedett legnagyobb szünet, amely nem okoz kárt, félhavonta egyszer van.

Hogyan befolyásolja az erekció a termékenységet? 

Ennek az állapotnak semmi köze a gyermekvállalási képességhez. Egészséges embernél a nemi hormonok csúcstermelése 30-ra csökken, de az izzadás fokozatosan csökkenni kezd, bár ez alig észrevehető. A baba fogantatásának képessége hosszú ideig fennmarad. Vannak olyan esetek, amikor az apák 90 évesek lesznek.

Nemzetiség és erekció: függnek egymástól? Bizonyos mértékig a nemzetiség befolyásolhatja az erekcióra való képességet. A déliek például gyorsabban felizgulnak, de nem tudnak hosszan tartó szexuális kapcsolatot létesíteni. Az északiak ennek az ellenkezője.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these