Hány éves korban tűnik el az erekció?

Hány éves korban tűnik el az erekció?

A modern urológia a merevedési zavar definíciója szerint a férfi tartós (legalább hat hónapos) képtelensége a kielégítő szexuális aktivitáshoz elegendő erekció elérésére és fenntartására. A merevedési zavar megnyilvánulásai:

 • Lassú, nem megfelelő erekció a szexuális együttléthez;
 • Az erekció hirtelen eltűnése közvetlenül a szexuális együttlét során;
 • Az erekció teljes hiánya.

A férfi testében állandó kölcsönhatás és rivalizálás van az erekciót kiváltó és a gátló ingerek között. Az előbbiek közé tartoznak a vizuális, tapintható és szagló erotikus ábrázolások. A gátlások – szorongás, félelem, aggodalom, kudarcélmény, depresszió, túlhajszoltság, krónikus stressz – mind-mind nagyon sok a modern ember életében.

A legegyszerűbb és legkényelmesebb magyarázat a stabil ágybéli kudarcra a munkahelyi stressz és düh. De mind tudományos, mind pusztán hétköznapi szempontból helytelen mindent a pszicho-érzelmi és fizikai túlterhelésre fogni. Csak az esetek 10-15%-ában van pszichogén jellegű merevedési zavar; a legtöbb férfi esetében az ok nem a fejben, hanem az erek állapotában keresendő.

Milyen korig tartják meg a férfiak a jó potenciát?

Jelenleg számos vita tárgya az a kérdés, hogy egy férfi milyen koráig őrizheti meg a potenciáját. Az életkor növekedésével az erősebb nem merevedési képességei határozottan gyengülnek, de mikor jön el a teljes kihalás pillanata? 

A kérdésre nem lehet pontosan válaszolni. Az orvosi gyakorlat azonban azt állítja, hogy a szervezetben bekövetkező hormonális változások, különösen a vérben lévő tesztoszteron csökkenése 40 éves kor után kezdődik, ami a szexuális vágy gyengüléséhez és a férfi erekciójának romlásához vezet. 

Emellett van egy olyan állítás, hogy ha egy férfi egész életében figyelemmel kíséri szexuális egészségét, időben kezeli a betegségeket, felkeres egy urológust és egyéb megelőző intézkedéseket tesz, akkor a férfi erejét öregkoráig megőrizheti. 

Meg kell vizsgálni, hogy a hormonális háttér és a merevedési funkció hogyan kapcsolódik egymáshoz, és azt is meg kell találni, hogy milyen betegségek befolyásolják negatívan a szexuális erőt. És hogy megtudjuk, mi segít abban, hogy egy férfi 80 éves koráig “erős szerető” maradjon?

Erekció és férfi kor 

Az ismert statisztikák alapján azt mondhatjuk, hogy egy 20 és 30 év közötti fiatalember hetente 5-7 szexuális aktust hajt végre. 30 éves kortól a heti szexuális kapcsolatok száma 3-szorosára csökken. 40-50 éves korban hetente körülbelül kétszer, 50 éves kortól még kevesebbszer van szexuális együttlét. 

Erekció és férfi kor 

Ezek csak statisztikai adatok, amelyek átlagokat mutatnak, és a gyakorlatban egészen másképp alakulhatnak, mivel az ember temperamentuma fontos szerepet játszik. 

Megjegyezzük, hogy a férfiak korával, a férfi test biológiai változásai miatt sokan az erősebb nemek közül csökkentik a szexuális aktivitást. A férfiak mintegy 17-20%-a azonban 65 éves kora után is gyakran szexel anélkül, hogy gyenge erekcióra vagy egyéb szexuális problémákra panaszkodna. 

Néhány évvel ezelőtt volt egy elmélet az életkor és a férfi potenciál közötti kapcsolatról, amelyet “Efferetz-tan”-nak neveztek el. Azt mondta, hogy az erősebb nem minden képviselőjének 5400 ejakulációt kell elkövetnie az egész időszak alatt, függetlenül a várható élettartamától. 

Tehát ha fiatalabb éveiben “megmenti az ejakulációk készletét”, “takarékosan” költi el, akkor idős korban erős és stabil erekció és magas potencia tulajdonosa lehet, és nem ismeri a korai magömléssel kapcsolatos problémákat. 

Az elmélet azonban nem kapott tudományos bizonyítékot, ezért egyáltalán nem ajánlott figyelembe venni. Van egy másik kapcsolat is az életkor és a hatékonyság között, ami a hormonháztartásban rejlik. 

Más szóval, minél magasabb a tesztoszteron szintje egy férfi vérében, annál gyorsabban lép szexuális kapcsolatba, illetve annál hosszabb ideig tart a kapcsolat.

Hormonális kínálat és férfi erő

Tehát, milyen korig marad a potencia, a férfiak érdeklődnek? Mint fentebb említettük, a kérdésre nem lehet pontos számmal válaszolni, mivel számos tényező van, amely negatívan befolyásolja a merevedési funkciót. 

Az orvosok azt állítják, hogy az emberi fiziológia jó hatékonyságot és minőségi erekciót biztosít az öregkorig, feltéve, hogy nincsenek olyan okok, amelyek negatívan befolyásolják a férfi testet. 

Ezért logikusan levonható az a következtetés, hogy bizonyos tényezők megelőzése segít megelőzni a szexuális zavarokat. A fő szerepet a férfiaknál a hormonális háttér játssza. Mint tudjuk, a pubertást a magas tesztoszteronszint vagy libidó és az erős erekció jellemzi. 

Az életkor előrehaladtával azonban a férfi hormon szintje csökken, ami merevedési zavarokhoz vezet. Ez a klinikai kép azonban nem mindig figyelhető meg. Egyes férfiaknál a hormon mérsékelten, másoknál rendkívül alacsonyan csökken.

Két tényező van, amely közvetlenül befolyásolja a vér tesztoszteronszintjét: 

 • – Diéta
 • – Rossz szokások

Az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kábítószer-használat felgyorsítja a szervezet öregedési folyamatait. Ezenkívül a sör sok ösztrogént (női nemi hormonokat) tartalmaz, amelyek gyakori fogyasztás esetén a tesztoszteron fölé kerekedhetnek. Ebben a tekintetben jobb, ha lemondunk a rossz szokásokról. 

A rossz étrend szintén a hatékonyság romlásához vezet, különösen a zsíros ételek, a füstölt hús, az energiaitalok, a szóda, a kristálycukor csökkentik a hormon koncentrációját a vérben. 

Laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt tesztoszteronhiány esetén a vérben a hormonterápia szintetikus hormont tartalmazó gyógyszeres kezeléssel javasolt.

Életkor és szexuális aktivitás

Hány évig tart a férfiak ereje, és a pénisz erős és rugalmas lesz a szexuális izgalom során? Mint fentebb említettük, a tesztoszteron elsősorban a merevedési funkciót befolyásolja, de vannak más tényezők is.

50 után szinte minden második férfi úgy érzi, hogy szexuális képességei gyengülnek. Ez a sérülés mindenkinél másképp jelentkezik: Egyesek nem tudnak erekciót elérni, mások nehezen tudják hosszú ideig fenntartani az erekciót, mások pedig korai magömlésben szenvednek.

Objektíven, sok egészségügyi szakember vitatja a férfi életkora és szexuális képességei közötti kapcsolatot. Ugyanakkor azonban azt mondják, hogy az életkorral összefüggő változások fontos szerepet játszanak. 

Az a tény, hogy az ember idővel krónikus patológiákat szerez, amelyek során romlik a szexuális képességei az ágyban. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az 50 év utáni impotencia nem ritka. 

Az orvosok szerint a következő pontok befolyásolják a szexuális kapcsolatok gyakoriságát:

 • – A férfi általános egészségi állapota. 
 • – A szív- és érrendszer állapota. 
 • – Az urogenitális rendszer működése. 
 • – A nemi szervek patológiáinak jelenléte. 

Ezért az orvosok egyetértenek abban, hogy a potenciál megőrzése érdekében már fiatal korban gondoskodni kell az egészségről. Fiatal korban a cigaretta, az alkohol és az egészségtelen ételek negatív hatásai nem érzékelhetőek. 

Az életkorral azonban mindezek a tényezők “kombinálódnak” és kóros rendellenességgé válnak, ami viszont csökkenti a férfiak szexuális képességeit.

A merevedési zavar diagnózisa

A merevedési zavarok diagnosztikai intézkedéseinek célja a kialakulás okának és a változás mértékének meghatározása, ami viszont lehetővé teszi a kezelés racionális tervezését.

A gondosan felvett, megbízható kórtörténet nagy jelentőséggel bír. A beteg számára legkényelmesebb környezetben az orvos megpróbálja kideríteni, hogyan kezdődött a betegség, mi okozhatja, különös figyelmet fordít a szexuális élet egyéni jellemzőire, a “szokásos” szexuális együttlétekre, az éjszakai és reggeli erekció jelenlétére és minőségére stb.

Ezt követi az általános orvosi vizsgálat és a nemi szervek vizsgálata. A másodlagos nemi jellegek súlyosságát, a szőrnövekedés típusát, a pénisz és a herék szerkezeti változásait, a prosztata alakját és konzisztenciáját végbélvizsgálattal vizsgálják.

Minden betegnél hormonvizsgálatot végeznek. Meghatározzák a tesztoszteron, a prolaktin, a gonadotropin, az ösztradiol, a tüszőstimuláló hormonok és a luteinizáló hormonok vérszintjét. A kísérő patológiák azonosítása érdekében biokémiai vérvizsgálatot végeznek a cukor, koleszterin stb. tekintetében.

Néha farmakológiai vizsgálatot végeznek papaverin vagy alprostadil bejuttatásával a corpora cavernosába a differenciáldiagnózis érdekében.

Az ultrahangvizsgálat nagy jelentőséggel bír a prosztata betegségeinek (daganatok, prosztatagyulladás stb.) diagnosztizálásában, amelyek a merevedési zavarok okozói lehetnek. A Doppler-ultrahangot a pénisz corpora cavernosa véráramlásának és a vénás kiáramlás mértékének értékelésére használják. A technika lehetővé teszi az érelmeszesedés , a rostos elváltozások vagy a barlangszövet meszesedésének kimutatását, ami fontos a prognózis szempontjából.

A pénisz morfológiájának és a corpora cavernosa véráramlásának még részletesebb vizsgálata a pénisz mágneses rezonanciás képalkotásával és a corpora cavernosa szövetének biopsziájával végezhető el.

A pénisz röntgenkontrasztos vizsgálata (kavernoszográfia) lehetővé teszi a kóros vénás kiáramlások azonosítását, a corpora cavernosa szerkezetének értékelését.

Egy számítógép és speciális érzékelők segítségével lehetőség van a pénisz érzékeny innervációjának vizsgálatára, a spontán éjszakai erekció gyakoriságának és időtartamának becslésére.

Szexvédelem az impotencia ellen

Felnőttkorban egyetlen közösülés sem felesleges. Ha Ön 55 évesnél idősebb, minden egyes szexuális együttlét csökkenti az impotencia kialakulásának valószínűségét, és minél gyakrabban szexel hetente, annál kisebb a valószínűsége, hogy egyáltalán nem lesz impotencia.

A finnországi Tampere Egyetem kutatói közel ezer 55 és 75 év közötti férfi esetében vizsgálták a szexuális együttlétek gyakoriságának hatását a merevedési zavar öt éven belüli kialakulásának valószínűségére.

A finn kutatók Pirkanmaa város lakosainak kérdőíveket küldtek ki, amelyekben az egészségi állapotra, betegségekre és szexuális aktivitásra vonatkozó kérdéseket tettek fel, és amelyekre több mint ezer ember válaszolt.

Az impotenciában szenvedő férfiak nélkül a vizsgálatban résztvevők száma 989 maradt, átlagéletkoruk alig több mint 59 év.

Öt évvel később a kutatók megismételték a felmérést és elemezték az adatokat. Az elemzés eredményeit az American Journal of Medicine júliusi számában megjelent cikk mutatja be.

Mint kiderült, az impotencia kialakulásának kockázata az év során átlagosan 3,2% volt a vizsgált korcsoportban az átlagos finneknél – nagyjából 15-20 év alatt az 55 év feletti férfiak felénél alakul ki impotencia.

A merevedési zavar kialakulásának valószínűsége azonban nagymértékben függött a szexuális aktivitástól. Azoknál a férfiaknál, akik nem szexeltek hetente, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki impotencia – 7,9% egy éven belül. A mérsékelt életmódot folytatóknál, akik pénteken vagy a hét más napján rendszeresen szexeltek, ez az arány 3,3% volt.

Ugyanazok a fürge idős férfiak, akik 55 és 75 éves koruk között hetente háromszor vagy annál többször szexeltek, kétszer nagyobb eséllyel szenvedtek impotenciában – náluk az éves kockázat 1,6% volt.

Mint a kutatók megjegyezték, az impotencia kialakulásának valószínűsége általában fordítottan arányosnak bizonyult a szexuális aktivitás intenzitásával – az egységnyi időre jutó kopulációk számában mérve. A reggeli zavar előfordulási gyakoriságával azonban kiderült, hogy a merevedési zavar semmilyen módon nem függött össze – a reggeli erekció sem pozitív, sem negatív irányban nem befolyásolta az impotencia kialakulását. Természetesen a finnek munkájából nem következik, hogy a szex az, ami megment az impotenciától – bizonyára az állapotra való hajlam is befolyásolja a kialakulását megelőző szexuális aktivitást.

Mindazonáltal a tanulmány eredményeiből megbízható következtetés vonható le: Csak örülni lehet azoknak az idős férfiaknak, akik aktív szexuális életet élnek – a szexuális életüket nem fenyegeti az a veszély, hogy a túlhajszoltság miatt idő előtt véget ér.

Az általános populációban a szex véd az impotencia ellen. Magától értetődően és fordítva.

Impotencia kezelés

A kezelést mindig egyénileg írják elő, az állapot okától függően, és célja annak megszüntetése.

A következő kezeléseket gyakran alkalmazzák merevedési zavarok esetén:

 • – értágító tabletták;
 • – Statinok (normalizálják a koleszterinszintet érelmeszesedés esetén);
 • – Az idegvezetést javító szerek;
 • – vazoaktív gyógyszerek intrakavernózális beadása;
 • – fizioterápiás eljárások.

Súlyos esetekben műtéti kezelést írhatnak elő.

A pszichésen kiváltott merevedési zavarokat pszichoterapeuta vagy szexológus gyakorlatában korrigálják.

A működési módot és a folyamat időtartamát a helyszínen határozzák meg – minden az egyedi helyzettől függ.

Enyhébb esetekben több adag is elegendő lehet. Ha az ok mélyen gyökerező, például egy traumatikus élmény hatása, hosszú távú pszichoterápiára lehet szükség.

Nagyon fontos, hogy szakítson a rossz szokásokkal, mozogjon többet és táplálkozzon megfelelően – különben a kezelés eredményei rövid életűek lesznek.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these