Hogyan működik az erekció?

Hogyan működik az erekció?

Erekció (a latin erectuo – kiegyenesedés) – a pénisz térfogatának növekedése és megkeményedése a merevedési szövet üregeinek vérrel való megtöltése révén. Ezt a kifejezést a női nemi szervekre is használják, amelyek a szexuális izgalom állapotában vannak. Az erekció jelensége az emlősök, a krokodilok, a teknősök és néhány madárfaj sajátja; az erekció minden esetben összetett neurovaszkuláris folyamat.

Az erekció érrendszeri és neurogén mechanizmusok miatt következik be. Az erekció különösen reflexmechanizmusok vagy bizonyos pszichogén reakciók miatt következhet be. Az ember számára, más állatokkal ellentétben, a második jelzőrendszer nagy jelentőséggel bír az erekció szempontjából. Erekciót idéz elő az erogén zónák fizikai érintése vagy egy izgató tárgy bemutatása nélkül, de csak akkor, ha egy ilyen tárgy képe reprodukálódik az elmében.

Az erekció férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. A gyakorlatban az erekciót férfiaknál péniszbővítésnek, nőknél a csikló és a szeméremajkak duzzanatának nevezik a corpora cavernosa vérrel való megtöltése miatt. Azt az állapotot, amikor a mellbimbók mérete megnő, mellbimbó erekciónak nevezik.

Mennyi vérre van szükség az erekció eléréséhez?

A pénisz megkeményedéséhez szükséges tényleges vérmennyiség személyenként változó. Átlagosan úgy gondolják, hogy ehhez körülbelül 130 milliliterre van szükség. Ez nagyon kis töredéke annak a 4500-5600 ml vérnek, amely egy felnőtt szervezetében egy adott pillanatban kering.

Mivel az erekcióhoz viszonylag kevés vérre van szükség, a szervezetben nem növekszik a vértermelés. A vér azonban a pénisz szöveteinek ellátására irányul, ami azt jelenti, hogy a test más részei valamivel kevesebbet kapnak.

Mi köze a vérnek az erekcióhoz?

Íme, mi történik fiziológiailag a péniszben erekció közben, és hogyan vesz részt a vér a folyamatban:

 1. A pénisz szárában két szivacsos szövetoszlop található, amelyet corpus cavernosumnak neveznek. Ez a szövet ereket tartalmaz. Amikor a pénisz petyhüdt, az artériák összeszűkülnek, és elegendő véráramlást biztosítanak ahhoz, hogy a corpus cavernosum szövetét egészségesen tartsák.
 2. Amikor felizgul, a péniszben lévő artériák simaizmai ellazulnak, lehetővé téve az erek kitágulását és több vérrel való feltöltését. A corpora cavernosa szöveteit is kitágítja, így a pénisz nagyobb és keményebb lesz.

Az agy, az idegrendszer, a vérerek és bizonyos hormonok is részt vesznek az erekció létrehozásában. Ez a rész így működik:

 1. Az agyból érkező idegi jelek az izgató ingerek, például vizuális képek vagy erotikus gondolatok hatására a merevedési szöveti izmok ellazulását okozhatják. A pénisz vagy a környezet érzékszervi ingerlése hasonló választ eredményezhet, az idegimpulzusok jelzik a merevedési szöveteknek, hogy készüljenek fel a szexuális együttlétre.
 2. A szexuális ingerlés során a szervezet egy nitrogén-oxid (NO) nevű vegyi anyagot bocsát ki. Ez segít kitágítani az ereket, és aktiválja a guanilát-cikláz nevű enzimet, amely a ciklikus guanozin-monofoszfát (cGMP) felszabadulását okozza. Ez a vegyi anyag ellazítja a szivacsos szövetet, és lehetővé teszi, hogy kitöltse, ahogy az artériák a megnövekedett véráramlással kitágulnak.
 3. Az orgazmus után további vér, amely kitölti a merevedési szövetet, elkezd áramlani a pénisz vénáin keresztül. Ezen a ponton a pénisz ugyanannyi vérrel távozik, mint amennyi a folyamat elején bejutott.

A hormonok részt vesznek az erekcióban?

A Journal of Sexual Medicine című folyóiratban 2016-ban megjelent áttekintés szerint a tesztoszteron szerepet játszhat az erekció időzítésében, mivel segít ellazítani a pénisz artériáit, hogy azok megtelhessenek vérrel.

Néhány merevedési zavarban és alacsony tesztoszteronszintben szenvedő ember konzultálhat orvosával a tesztoszteronterápiáról, de a normál tartomány alatti szintek még mindig elegendőek az egészséges erekció eléréséhez.

A tesztoszteron serkenti a szexuális vágyat is, és az alacsony tesztoszteronszint csökkent libidóhoz vezethet.

Az oxitocin nevű hormont szintén az izgalom fontos összetevőjeként azonosították. A kutatók azonban egy 2016-os áttekintésben megjegyezték, hogy az oxitocin szexuális izgalom kiváltására való felhasználása további vizsgálatokat igényel.

Érdekes tények az erekcióról, amiket nem tudtál

AZ ELSŐ EREKCIÓ GYAKRAN AZ EMBER SZÜLETÉSEKOR KÖVETKEZIK BE

Hihetetlen, de igaz. Legalábbis a Medical News Today szerint az újszülöttek gyakran erekcióval jönnek ki az anyaméhből. És még a születés előtt egy ultrahangvizsgálat is mutathat egy aktívan izgatott magzatot.

Sőt, egy 1991-es tanulmány szerint a magzati erekció leggyakrabban a REM alvás alatt következik be. És ez – irigység, férfiak! – óránként többször is előfordulhat.

Érdekes tények az erekcióról, amiket nem tudtál

EGY EREKCIÓT LEHETETLEN MEGDÖNTENI

Ahogy Mokokoma Mohonoana író mondta egyszer: “Még a világ legjobb színésze sem tud erekciót színlelni”. Tényleg az. Nem számít, mennyire próbálkozik egy férfi, de ha a fő szexuális segítője nem akarja, nem lesz közösülés. Nem számít, milyen keményen próbálkozol.

Természetesen nem az olyan stimulánsokra gondolunk, mint például a Viagra. Ez egy teljesen más történet.

A PÉNISZED KÉTSZER OLYAN HOSSZÚ, MINT GONDOLOD

De ez az üzenet sok embert megvigasztalhat: A pénisz általában sokkal hosszabb, mint amilyennek látszik. Valójában a teljes hosszának körülbelül a fele a férfi testében van.

Persze sokan azt szeretnék, ha mindez látható lenne, de ez lehetetlen, mert egy ilyen eszköz az anatómia egy részéhez kapcsolódik. Tehát a saját lelki békéje érdekében ne feledje, hogy a pénisz rejtett része a gyökerek szerepét tölti be – úgymond a stabilitás érdekében.

ÉJSZAKÁNKÉNT TÖBBSZÖRÖS EREKCIÓ NORMÁLIS

A legtöbb férfinak 3-5 erekciója van minden éjszaka – többnyire a REM alvás alatt. Ráadásul a pénisz úgynevezett “duzzanata” (vagy duzzanata, nevezzük, aminek akarjuk) éjszaka történik.

A tudósok még mindig nem teljesen tisztában vannak azzal, hogy ez utóbbi miért következik be. Az egyik elmélet szerint segíthet megelőzni a folyadék-visszatartást – az erekció gátolja a vizelést (a teli hólyag stimulálja az idegeket az agy azon területén, amely az erekcióért is felelős).

Egyébként a nők is tapasztalnak valami hasonlót éjszaka – a csikló éjszakai duzzanata megakadályozza a vizelést.

Az éjszakai erekció nagyszerű diagnózis

Az éjszakai erekció, valójában az evolúció nagy találmánya! Mert diagnosztikai eszközként szolgálhat.

Tisztázzuk, hogy ha egy férfinak napközben vagy este, például egy randi során nehézségei vannak az erekcióval, de ugyanakkor éjszaka a pénisz, ahogy mondani szokták, teljes pompájában és teljes harci állapotban van, az arra utal, hogy a férfinak pszichológiai problémája van, de egyáltalán nem fizikai.

AZ UTOLSÓ EREKCIÓ A HALÁL UTÁN IS MEGTÖRTÉNIK.

Nem mindenkivel történik meg, de mégis előfordul. Leggyakrabban azoknál a férfiaknál fordul elő, akik akasztással haltak meg – a tudósok úgy vélik, hogy ennek köze lehet a hurok nyomásához és a kisagy munkájához. Fejlövés okozta halál, nagy erek sérülése és mérgezés után is jelentettek erekciót.

Erekciós zavarok

Minden évben nő a szexuális diszfunkciók száma (sérülések, krónikus prosztatagyulladás, cukorbetegség stb. miatt). A merevedési zavar (merevedési zavar, impotencia) a szexuális működés olyan zavara, amely miatt a férfi nem képes a pénisz térfogatának növekedését elérni vagy a pénisz erekcióját a szexuális együttléthez elegendő ideig fenntartani.

Az erekció a pénisz üreges és szivacsos (tudományos neve – üreges és szivacsos) testének vérrel való feltöltődésének eredménye. Bizonyos értelemben ezek megnagyobbodott erek vagy érhálózatok. Vérrel töltődve megnő a térfogatuk és rugalmasak lesznek, ami a jól ismert eredményhez vezet. A vér feltöltésének folyamatát az idegrendszer szabályozza, és ez a szabályozás az agykéreg szintjén kezdődik, és a gerincvelő legalsó részeiben végződik.

Milyen betegségek okoznak merevedési zavarokat:

A merevedési zavar meglehetősen gyakori férfi probléma. A merevedési zavarok számos okból előfordulhatnak, és gyakran ez a kialakult sérülés csak egy másik betegség tünete.

Általában a merevedési zavar kialakulását befolyásoló okok öt csoportba sorolhatók: 

 • Mentális zavarok: Depresszió, stressz, fáradtság, túlzott izgalom, drogfüggőség, alkoholizmus, specifikus pszichopatológiai rendellenességek – “félelem az impotenciától”, elszegényedett szexuális technika stb.
 • Endokrin rendellenességek: Hypogonadizmus (a nemi mirigyek fejletlensége), cukorbetegség, elhízás, prolaktinóma (agydaganat), pajzsmirigy alulműködés.
 • Az érrendszer betegségei: a pénisz artériás rendszerének atheroscleroticus elváltozásai diabetes mellitus, dohányzás, magas koleszterinszint a vérben, magas vérnyomás, a kismedencei artériák elzáródása (azaz elzáródása) (általában a kismedencei csontok törése után következik be) , a vénás rendszer betegségei.
 • A pénisz szerves változásai: Peyronie-kór (a pénisz görbülete), sérülések, sebek, gyulladások stb.
 • Neurológiai betegségek: Szélütés, agyvérzés, gerincvelői betegségek (gerincvelő-sérülések), medence- és gerinctörések, szklerózis multiplex, Parkinson-kór, Alzheimer-kór.
 • Gyógyszerek szedése:
 • Vérnyomáscsökkentő;
 • Antidepresszánsok;
 • Hormonok;
 • Nyugtatók.
 • Ezenkívül a krónikus prosztatagyulladás, a prosztata gyulladása rosszabb erekcióhoz vagy annak hiányához vezet.

Az életkor előrehaladtával a merevedési funkció csökkenésének összetett mechanizmusa következik be. Az okok összetett sorozata: idegrendszeri, érrendszeri és hormonális.

Tehát – az esetek 60%-ában az impotencia oka az, hogy a vér nem jut be a péniszbe, vagy gyorsan visszaáramlik. Az esetek 15%-ában az okot az idegrendszer rejtett rendellenességeiben kell keresni. Az esetek 5%-a különböző endokrin (hormonális) rendellenességek hátterében alakul ki. És csak 20%-uknak vannak pszichológiai okai.

Figyelembe kell azonban venni, hogy bizonyos mértékig ezen okok kombinációja is lehetséges, amikor nehéz meghatározni a merevedési zavar fő okát. Ez leggyakrabban a szervezet általános öregedésével történik.

Sok szakértő a merevedési zavarok okainak külön csoportjába tartozik a dohányzás vagy inkább a “dohányzás”. A dohányzás az úgynevezett “pénisz angiospasmus” fő oka, amikor a pénisz kapilláris keringésének szintjén zavarok lépnek fel.

Néhány jel, amely a merevedési zavar lehetséges pszichológiai problémájára utal:

 • Egy férfi erekciót érhet el egy partnerrel vagy maszturbációval, de egy másikkal nem;
 • Súlyos stresszhelyzeteket él át;
 • Volt már depressziója vagy más mentális zavarai;
 • Nincsenek fizikai betegségek – cukorbetegség, szívbetegség, korral járó változások és így tovább.

Lassú pénisz, mit kell tennie, hogy visszatérjen a férfi ereje: Ways

A modern orvostudomány hosszú utat tett meg, és számos módszert kínál az erekció helyreállítására. Köztük:

Gyógyszerek a véráramlás javítására;

A kezelési módszert a beteg állapotának és diagnózisának figyelembevételével választják ki. Nincs univerzális megoldás. Itt fontos az egyéni megközelítés.

Orvosi kezelés

A petyhüdt pénisz gyógyszeres kezelése nagyon népszerű. A potenciát normalizáló készítmények nagyon változatosak lehetnek. Vannak olyan gyógyszerek, amelyeket közvetlenül a húgycsőbe fecskendeznek. Ezek kenőcsök és gélek formájában kaphatók, és segítenek a hatékonyság javításában. A hatás azonban általában átmeneti, és a nőnek kellemetlen érzést okozhat a gél.

A szájon át szedhető tabletták gyakoribbak. Ezek lehetnek szintetikusak vagy növényi eredetűek. Hatásmechanizmusuk az értágulással és a pénisz jobb véráramlásával jár. Nem ajánlott válogatás nélkül fogyasztani az ilyen szereket.

Csak egy szakember tudja kiválasztani a megfelelő gyógyszert és javasolni az adagot. A gyógyszerek szedése során rendszeresen meg kell vizsgálni őket, hogy ne hagyjuk ki a szövődmények előfordulását.

A petyhüdt pénisz hardveres kezelése

Nem túl hatékony a betegségnek csak a tüneteit megszüntetni. A gyógyuláshoz a merevedési zavarok kiváltó okán kell dolgozni, ami gyakran hardveres kezeléssel történik.

A klinika számos lehetőséget és módszert kínál. A lézeres kezelés az egyik legfejlettebb. A lézeres expozíció javítja az immunitást és csökkenti a gyulladást.

Az elektroforézis alkalmazható a perifériás idegrendszer működésének serkentésére és a véráramlás normalizálására.

Néha a rákkezelés utáni sugárkezelés következtében impotencia lép fel. A hardveres technika segít megoldani ezt a problémát. A hardveres terápia kombinálható gyógyszeres és alternatív kezelésekkel. Egy tapasztalt orvos segít kiválasztani a legjobb eljárást.

Szakértői tanácsok a hatékonyság helyreállításához

A rengeteg gyógyszer és egyéb kezelés ellenére a szakértők azt javasolják, hogy ne feledkezzünk meg a legnyilvánvalóbb dolgokról:

Meg kell változtatni az étrendet, és olyan termékeket kell hozzáadni, amelyek normalizálják a hatékonyságot: Tenger gyümölcsei, dió, savanyú tejtermékek.

Figyelned kell a súlyodra. A kimerültség, akárcsak az elhízás, hatással lehet a férfiak egészségére. A testmozgás és a diéta segít korrigálni a helyzetet.

Ne utasítsa vissza a pszichológus felkeresését. Még fiziológiai impotencia esetén sem felesleges a szakember segítsége.

Csak a komplex kezelés és az életmód radikális megváltoztatása fogja hosszú időre megszüntetni az impotencia problémáját.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these