Rossz erekció: mit tegyek?

Rossz erekció: mit tegyek?

A gyenge erekció vagy merevedési zavar a szexuális partner kielégítéséhez szükséges erekció elérésének és fenntartásának képtelensége. A merevedési zavar abban nyilvánul meg, hogy az ejakuláció előtt nem képes növelni a pénisz térfogatát, megkeményedni és kiegyenesedni, ami elegendő a szexuális együttléthez.

A merevedési zavar típusai A

A pszichogén merevedési zavar a stressz, a túlterheltség, a szexuális fóbiák, a depresszió, az érzelmi konfliktusok, a szexuális partner iránti vonzalom nélkül alakul ki. A pszichogén formára jellemző, hogy az erekció hirtelen gyengül a szexuális együttlét során, míg a spontán és az önkielégítéses erekció megmarad.

Az organikus merevedési zavar (neurogén, hormonális, artériás, kavernózus, iatrogén) az érrendszeri betegségek, az endokrin aktivitás és az idegi szabályozás zavarai miatt alakul ki. 

A merevedési zavar típusai A

Vegyes merevedési zavar is megfigyelhető, amelynek oka szerves és pszichológiai rendellenességekben rejlik. Külön kell figyelembe venni a gyógyszerek hatására fellépő, gyógyszer okozta merevedési zavarokat. 

A merevedési zavar lehetséges okai

Az erekció olyan folyamat, amelynek lehetőségét számos tényező határozza meg. Csak a szexuális vágy (libidó), az idegvezetési folyamatok, a hormonális szabályozás és az érrendszeri tónus kombinációja biztosíthatja a teljes erekciót.

Az erekció bekövetkezése a következőképpen írható le. A szexuális izgalom során az agy befolyásolja az idegvégződéseket és a hormonrendszert. Az idegimpulzusok hatására az artériák kitágulnak, a pénisz vénái pedig összehúzódnak. A vér kitölti a pénisz szövetét, amely olyan, mint egy szivacs, és erekciót biztosít. E séma alapján világossá válik, hogy a gyenge erekció a folyamat egyik összetevőjének megsértéséből eredhet.

Elég nagy számú gyógyszerről ismert, hogy zavarja a szexuális izgalmat és a nemi közösülés képességét. Ezek közé tartoznak a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére használt gyógyszerek, antidepresszánsok, antipszichotikumok stb. A gyógyszerek felírásakor a beteg megkérdezheti az orvost a mellékhatásokról, és a tünetek jelentkezése esetén értesítheti az orvost a kezelés megváltoztatásáról.

A gyenge erekció nagyrészt az ember rossz életmódjának köszönhető. A rossz szokások (alkoholfogyasztás, dohányzás), valamint a mozgásszegény életmód és a szexuális együttlétektől való tartós tartózkodás rontja a kismedencei véráramlást, ami a merevedési funkció károsodásához vezet.

Milyen betegségek okoznak gyenge erekciót?

Érrendszeri betegségek . A merevedési zavarhoz vezető érrendszeri károsodás nagyrészt az artériás magas vérnyomással függ össze. Az esetek csaknem felében az artériás magas vérnyomásban szenvedők gyenge erekciót észlelnek. Ennek oka az erek rugalmasságának és lumenének csökkenése, valamint az ateroszklerotikus plakkok fokozatos kialakulása, ami a péniszbe irányuló véráramlás általános csökkenéséhez vezet.

Nem ritka, hogy a koszorúér-betegség együtt alakul ki a merevedési zavarral, mivel a koszorúerek és a pénisz erek (pénisz erek) érfalának változásai szinkronban jelentkeznek.

Egyes orvosok úgy vélik, hogy a merevedési gyengeségnek jelzésként kell szolgálnia az ember számára, hogy ellenőrizze a szív állapotát.

A magas vérnyomású férfiak gyenge erekciójának másik oka bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatása. Tudnia kell azonban, hogy nem minden vérnyomáscsökkentő gyógyszer gyengíti az erekciót. Nagyon fontos a megfelelő terápia kiválasztása, amely hozzájárul a racionális kezeléshez. A gyógyszerek szedésének lehetséges mellékhatásait meg kell beszélnie orvosával.

A cukorbeteg férfiak csaknem felénél gyengül az erekció. E szövődmény előfordulása a beteg életkorával és a betegség időtartamával nő. A cukorbetegség nemcsak a nagy és kis erek elhalványulását okozza, hanem a magas vércukorszint miatt a perifériás idegek károsodásához is vezet. A cukorbetegség kóros hatásainak másik tényezője a hormonális háttér megváltozása – a tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjének csökkenése.

Az alacsony tesztoszteronszintnek más okai is lehetnek – például az úgynevezett férfi menopauza vagy a hipogonadizmus (a herék működési zavara).

Milyen betegségek okoznak gyenge erekciót?

A krónikus veseelégtelenség a betegek több mint 50%-ánál a szexuális funkció romlásához vezet. Ez nagyrészt a pszichoszociális stressznek köszönhető, amely elkerülhetetlen az ilyen betegeknél. Ezen túlmenően a merevedési zavarokat okozhatja az urémia (a vérben lévő nitrogén-metabolitok megnövekedett mennyisége, amelyeket normális esetben a vesék választanak ki), az érelmeszesedés és a pénisz vénás elégtelensége. A krónikus veseelégtelenségben szenvedő férfiaknál a hormonális háttér is megváltozik – a tesztoszteronszint csökkenése a női nemi hormonok: az ösztradiol, a tüszőstimuláló hormonok, a luteinizáló hormonok és a prolaktin emelkedése mellett. A vérszegénység (az oxigént és tápanyagokat a szövetekbe szállító vörösvértestek számának csökkenése), mint a krónikus veseelégtelenség kísérő tényezője, szintén negatív hatással van az erekcióra.

Az erekció gyengülése krónikus obstruktív tüdőbetegségben, elhízásban, nyombélfekélyben és zsírmájban szenvedő betegeknél figyelhető meg.

Központi idegrendszeri elváltozások (Parkinson-kór, Alzheimer-kór, agyi érrendszeri betegségek, szklerózis multiplex, trauma, agy- és gerincvelő-daganatok). A központi idegrendszer szinte minden része részt vesz az erekciós mechanizmusban, így a károsodás bármely szinten gyengévé vagy lehetetlenné teheti az erekciót. Ezenkívül a központi idegrendszernek az erekció mentális komponensében való részvétele (szexuális jellegű gondolatok, szexuális vágy) szintén a szexuális együttlét szerves részévé teszi azt.

Domborulatsérülések és kismedencei műtétek. A gyenge erekció a végbél, a húgyhólyag vagy a prosztata műtétje utáni szövődményként jelentkezik. A nemi szervek területét ért sérülések a pénisz merevedési szövetének szklerózisát okozhatják. Ezt a folyamatot a pénisz rugalmas merevedési szövetének rosszul nyújtható kötőszövetre való cseréje kíséri, ami megakadályozza a vérrel való feltöltődést és a pénisz megnagyobbodását. Ez a szövődmény priapizmushoz (szexuális izgalomtól független, elhúzódó erekció) vagy gyakori, elhúzódó szexuális együttléthez is vezethet.

Prosztatagyulladásban a merevedési zavarokat a hipotesztoszteronémia (alacsony tesztoszteronszint), keringési problémák és természetesen pszichológiai tényezők okozzák – a magömlés közbeni fájdalom (ejakuláció), a korai magömlés a szexuális együttlét során várható kudarchoz vezet.

Pszichogén tényezők . Számos ok van, amely negatívan befolyásolja egy személy pszichológiai állapotát és szexuális izgalmát: Fáradtság, stressz, depresszió, félelem attól, hogy nem tudunk szexuális kapcsolatot létesíteni – mindezek a tényezők merevedési zavarokat okoznak.

Sok esetben a szervi rendellenességekhez pszichológiai tényezők is társulhatnak, amelyek megnehezítik a helyes diagnózist.

A MEREVEDÉSI ZAVAR DIAGNÓZISA

A “merevedési zavar” (gyenge hatékonyság) diagnózisának felállításához orvoshoz kell fordulnia. Senki sem diagnosztizálhatja magát. Ez a probléma csak akkor korrigálható, ha a beteg panaszkodik, hogy szexuális vágya állandóan eltűnik, és hogy az erekció javulása 3-6 hónapon belül nem következett be. Ha az első, akár kisebb problémák is megjelennek az intim területen (a potencia hiánya vagy gyengesége), azonnal forduljon urológus-andrológushoz, és keressen fel más szakembereket az irányába. Valójában a férfiak gyenge erekciója gyakran más krónikus betegségek jelenlétével jár: prosztata, szív- és érrendszeri, mozgásszervi és egyéb szervek és rendszerek. A pénisz vizsgálatához speciális berendezéseket használnak, amelyek segítenek a pénisz hibáinak felderítésében egy férfi esetében.

Azokban az esetekben, amikor az erekciós problémák pszichológiai problémákból adódnak, az ember maga is megoldhatja azokat, vagy konzultálhat pszichológussal.

MÓDSZEREK ÉS MÓDOK AZ EREKCIÓ JAVÍTÁSÁRA

Az alábbiakban a “Mit tegyek, ha gyenge az erekcióm?” és “Mi van, ha az erekció eltűnik közösülés közben vagy annak megkezdése előtt?” kérdésekre adott legnépszerűbb válaszokat találja.

Megfelelő étrend

A megfelelő táplálkozás segít fenntartani a férfi egészségét, nem teszi az erekciót eltűnővé, hanem magas szinten tartja. A diéta fő követelménye a fő összetevők egyensúlya. A hatékonyság javítása érdekében az étrendnek minden nap változatos ételeket, vitaminokat és ásványi anyagokat kell tartalmaznia. A merevedési zavarok (gyenge erekció) kezelésére konzultálhat szakemberrel egy speciális étrend kidolgozásához. Az ilyen étrendekben a zsírtartalomra általában külön követelmény van: ennek 30%-nak kell lennie (nem több és nem kevesebb). Ez azért nagyon fontos, mert a lipidek nélkülözhetetlenek a férfi nemi hormonok szintézisében. Optimális mennyiségben a tea és a kávé hasznos. Ezek az italok koffeint tartalmaznak, amely formában tartja a férfi testet, és pozitív hatással van a szexuális aktivitásra. Gyakran hallani azt a véleményt, hogy egy csésze tea vagy kávé után az erekció jelentősen megnő. A merevedési zavarok megelőzése érdekében olyan élelmiszereket és gyógyszereket kell használni, amelyek E-vitamint tartalmaznak: Segít serkenteni az endokrin, az izom- és a reproduktív rendszer működését.

Egészséges életmód

A legtöbb erős nem számára a gyenge erekció kezelésének egyik legegyszerűbb, mégis legnehezebb módja az életmód és a szokások megváltoztatása. Ez az út három alapvető követelményt tartalmaz:

  • A rossz szokások elhagyása (alkoholfogyasztás esetén az erekció eltűnik vagy lelassul, a dohányosoknál magas a vérnyomás, és szív- és érrendszeri betegségek alakulnak ki);
  • A normál testsúly fenntartása (a túlsúly növeli a cukorbetegség kockázatát és annak egyik következményét – a gyenge erekciót);
  • – a napi rutin fenntartása (az egészséges alváshoz és pihenéshez elegendő időre van szükség – legalább napi 9-10 órára).

A gyenge erekciót a fürdés során rendszeres kontrasztzuhany segítségével lehet kezelni. Jó lehetőség a lábak aktív pontjainak befolyásolása is.

Rendszeres szexuális élet

A fiataloknak általában kevesebb erekciós problémájuk van, mint a középkorú férfiaknak (a hatékonyság csökkenhet vagy csökkenhet). Ez annak köszönhető, hogy a fiatal szervezet gyorsabban reagál a mentális izgalmi tényezőkre, és gyakran nincs szükség az erogén zónákra gyakorolt további hatásra. De kortól függetlenül az erősebb nem minden tagjának vágynia kell a rendszeres szexuális életre. A szexuális aktivitás mérséklése magában foglalja a túl gyakori szexuális érintkezés és a partnerváltás kizárását, valamint a hosszan tartó önmegtartóztatás elutasítását. De néha egy rövid szünet a szexuális aktivitásban észrevehető növekedést eredményez a férfi erejében és a vágy növekedéséhez vezet.

Gyakorlat

A rendszeres testmozgás nemcsak az általános egészségi állapot javulását segíti elő, hanem az erekciós problémákat is megelőzi. A guggolást tartják a leghatékonyabb erekciós gyakorlatnak, amelyet naponta 50-100 alkalommal kell végezni. Ez segít normalizálni a vérkeringést a kismedencei területen. Nem kevésbé hatékony a gátizmok megfeszítése és ellazítása sem. Egy ilyen gyakorlat azért praktikus, mert naponta tetszőleges pozícióban, tetszőlegesen sokszor végezhető. Az erekció másik hatékony gyógymódja a medencefenék-gyakorlat. Fekvő helyzetben, félig behajlított lábakkal végezzük. Naponta körülbelül 10 alkalommal 25 emelést kell végrehajtani. A helyben járás szintén pozitív eredményeket hoz a rossz erekció elleni küzdelemben. Ennél a gyakorlatnál a térdeket maximális magasságba kell emelni, és a mellkasra kell támasztani. Addig végezzük, amíg melegséget nem érzünk a gáton. A gyenge erekciót az uszodában kezelik és tanítják. A vízben végzett gyakorlatok erősítik az immunrendszert, javítják a közérzetet és tonizálják az izmokat.

Melyik orvoshoz forduljon merevedési zavarok esetén?

Ha gyenge erekciója van, meg kell néznie egy urológus andrológust . Az andrológus az előzetes vizsgálatot követően beutalhatja Önt endokrinológushoz (ha cukorbetegség gyanúja merül fel), kardiológushoz (ha szív- és érrendszeri betegségre utaló jelek vannak) vagy neurológushoz (ha a központi idegrendszer érintett). Ha a pszichológiai problémák váltak a merevedési zavarok okává, pszichológus segítségére van szükség.

A merevedési zavar diagnózisa és kivizsgálása A gyenge merevedést okozó állapot diagnosztizálásához részletes beteginterjú szükséges, amelynek során meghatározhatók a merevedési zavar pszichológiai okai.

Az orvos általában megkéri Önt, hogy töltsön ki egy szexuális egészségügyi kérdőívet. A páciens válaszainak elemzésével feltételezhetjük a merevedési zavar jelenlétét és annak súlyosságát.

A gyenge erekcióban szenvedő betegek fizikális vizsgálata magában foglalja az artériás pulzáció értékelését, a nemi szervek, a gát és az alsó végtagok érzékenységének vizsgálatát, valamint az emlőmirigyek, a pénisz és a herék vizsgálatát.

A merevedési zavar kezelése 

A gyenge erekciót okozhatják pszichológiai problémák és szerves betegségek is. Az orvos csak a beteg vizsgálata és a merevedési zavar típusának meghatározása után tudja felírni a megfelelő kezelést.

A mai napig az orvostudomány három terápiás területet kínál a gyenge erekcióra:

Szájon át szedhető gyógyszerekkel történő kezelés

– intrakavernoszális injekciók és intraurethrális terápia,

– érsebészet és péniszprotézisek.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these