Mikor kezdődik az erekció?

Mikor kezdődik az erekció?

Sok szülőt sokkol a kisfia merevedő pénisze, mert a felnőttek számára ez a pubertás jele. De a fiúk erekciója különböző okok miatt fordulhat elő. Ráadásul ez a jelenség gyakori, és az orvosok szerint a gyermek normális fejlődését jelzi.

Hány éves korban lesz erekciója a fiúknak?

A pubertás előtt a fiúknál az erekció különböző okokból (életkortól függően) jelentkezhet. Minden egyes esetet külön-külön kell vizsgálni.

Gyermekkor 

Az első erekció egy fiatal fiúnál az idegrendszer normális fejlődését jelzi (fokozott gerinctevékenység), és nem kóros. Ez az állapot leggyakrabban a gátviszketés miatt fordul elő, amely irritáció vagy szúrós hő hátterében jelentkezik. Ezért fontos odafigyelni a higiéniára. 

Néha a csecsemőkori erekciót a rokonok és barátok gyermekhez való viszonyának bizonyos jellemzői befolyásolják, akik túl sok figyelmet fordítanak az újszülött fiúra. 

Fontos megérteni, hogy a pénisz feszülése ebben a korban csak mechanikusan jelentkezik, és semmi köze az izgalomhoz. 

Fontos, hogy a szülők tudják, milyen korban kezdődik a fiú erekciója, hogy ne pánikoljanak hiába.

Hány éves korban lesz erekciója a fiúknak?

Korai gyermekkor 

1 éves korban ez az állapot olyan okokból is jelentkezhet, amelyeknek szintén semmi közük a fizikai izgalomhoz. Köztük:

 • Teljes hólyag. A hólyag és a pénisz izmainak koordinációját az agy egymáshoz közeli területei végzik. És amikor a jel a teli hólyagon keresztül érkezik, az ingerlés a pénisz izmaira is hat, ami a feszültséget okozza. 
 • A mechanikai hatás (pl. mosás) az isiászizmok és a corpus cavernosum összehúzódását okozza, ami erekciót eredményez. Ritka esetekben a fiatal fiúk erekciójának oka lehet a szervezet bizonyos típusú parazitákkal való fertőzése. 
 • A fiúk ágyékát és gátját irritálhatja a kényelmetlen, szűk ruházat vagy a pelenka viselése. A kisgyermekek reflexszerűen megpróbálják eltávolítani azt a medence nyomásával. Ekkor a medence izmai megfeszülnek, a véráramlás fokozódik, és a pénisz megfeszülhet. Ez jelzésként szolgál az anya számára, hogy a gyermek túlságosan kényelmetlenül érzi magát. 

Az erekció ebben a korban magától megszűnik, amint az ingerlő tényezőt eltávolítják. Ha a szülők észreveszik, hogy a pénisz gyanúsan hosszú ideig nem ereszkedik le, orvoshoz kell fordulni. Ez a jelenség a gyermek testében lévő sérülésre utalhat.

A kora gyermekkori lehetséges patológiák közül ki kell emelni: 

 • Az urogenitális rendszer fejlődésének veleszületett típusú sérülései; 
 • Gyulladás a herékben, a húgyhólyagban, a belekben; 
 • Az idegrendszer zavara; 
 • Féregfertőzés; 
 • Keringési zavarok; 
 • A fityma fertőzése. 

A diagnózis felállítása a gyermekorvos által végzett első vizsgálat során történik (teljes vizsgálatra ritkán van szükség). Ilyen esetekben tilos önálló intézkedéseket tenni, például meleg vagy hideg borogatást alkalmazni. Ez árthat a gyermeknek, vagy megnehezítheti a diagnózist.

Az idősebb gyermek életkora

A helyzet megváltozik, amikor a fiú eléri az 5-6 éves kort. Ekkor kezdi magát másképp azonosítani, megérteni a lánytól való különbözőségét, és ennek fényében kezdi tanulmányozni a testét. Ebben a korban a nemi szervek területe a legérdekesebb. Ez válik a fiúk erekciójának fő okává 5 éves korban. 

Orvosi szempontból az erekció ebben a korban nem tekinthető a szexuális vágy okának, mivel a férfi szervek csak 10-12 éves korban fejlődnek ki: Gonádok, herék, ahol a spermiumok termelődnek stb. Ebben az esetben a pénisz feszülése külső ingerre (általában magának a gyermeknek az érintésére) válaszul következik be. 

A férfi hormon, a tesztoszteron szintézise körülbelül 11-12 éves korban kezdődik, és a 11 és 14 év közötti időszakot nevezzük pubertásnak. És bár a teljes szexuális fejlődés még nem kezdődött el, a gyerekek ebben a korban már képesek fantáziálni az intimitásról. Ez idő alatt a fiúknál a szexuális izgalom miatt bekövetkezik az első erekció. A pénisz akaratlan reggeli vagy éjszakai feszülése is előfordulhat.

Ifjúság 

A nedves álmok a fiú felnőtté válásának és szexuális fejlődésének következő szakaszának kezdetét jelzik. Az akaratlan éjszakai magömlés összezavarja a tinédzsert. Ezek általában erotikus álmok következményei, amelyeket a fiú ébredés után azonnal elfelejt. 

Ez idő alatt hormonális szinten megkezdődik a szervezet aktív átalakítása. A megkezdődött változások legfontosabb jelei a következő tényezők:

 • A hang megtörik, durvábbá válik; 
 • A szőrnövekedés a testen aktiválódik: az ágyékban és a hónaljban, valamint a felső ajak felett; 
 • A pénisz és a herék növekedni kezdenek; 
 • A csontvázban változások következnek be: a vállak szélesebbek lesznek, a medence pedig keskeny marad; 
 • Önkéntelenül erekció lép fel. 

Ez utóbbi sok kellemetlenséget okoz a tinédzsernek, mivel ez a folyamat gyakran akkor következik be, amikor társaságban van. A fiú ebben a szakaszban nem tudja kontrollálni az erekciót. Ebben az életkorban az ellenkező neműek iránti érdeklődés és az első szerelem is megjelenik. 

Sok tinédzsert összezavarnak a testükben elindult folyamatok. Ezért olyan fontos a szülők támogatása. Fontos, hogy beszélgessünk a fiúval a felnőtté válásról, hogy elmagyarázzuk neki, milyen természetű ez a szakasz a férfivá válásában.

Erekció… Mi az?

A serdülőkorban lévő tinédzsereknek néha erekciójuk van, ami a férfi test teljesen normális funkciója.

Erekció – a pénisz izgalmi állapota, amelyet a pénisz szabadon tágítható üregeibe (szivacsos testek) történő további véráramlás okoz. Normális esetben az erekció következtében a pénisz térfogata megnő és vízszintesen emelkedik a testhez képest.

Ez az állapot spontán, ok nélkül, magömlés után – a húgycsövön (a pénisz “csúcsán” lévő csatornán) keresztül történő magömlés – leáll.

Néha a fiúk éjszaka, alvás közben ejakulálnak. Néha több éjszakai erekció is előfordulhat egy fázisban. Ezt nevezzük REM alvásnak.

Mi okozza az erekciót?

Mi okozza az erekciót?

Talán megkérdezte már magától: “Mi az erekció mechanizmusa, vagy honnan jön az ondó, mi van benne?”.

Próbáljuk meg együtt kideríteni ezeket a dolgokat.

A pénisz alatt található egy izom-csontrendszeri zsák, a herezacskó. Belül két üregre van osztva, amelyekben egy-egy here található. A herék a hímivarsejtek, amelyek folyamatosan spermiumot termelnek (a sperma a hímivarsejt).

Talán elgondolkodott már azon, hogy a herék miért vannak úgy elrendezve, hogy rosszul védettnek és meglehetősen törékenynek tűnnek. A válasz az, hogy a heréknek egy bizonyos állandó hőmérsékletre van szükségük (két fokkal a testhőmérséklet alatt) a spermiumok termeléséhez.

A herezacskóban és nem a testben való elhelyezkedésük megkönnyíti a szellőzést, mivel a hőmérséklet emelkedése a spermatermelés csökkenéséhez vezet.

Ha a környezeti hőmérséklet alacsony (hideg időjárás, hideg vízben úszás), a herék visszahúzódhatnak a hasüregbe, hogy fenntartsák a fent említett hőmérsékletet. Ezért ne féljen, amikor elhagyja a hideg vizet … nem, nem vesztette el őket, csak a herék mélyen behatoltak a testbe, hogy kompenzálják a hőmérsékletkülönbséget.

A herék nem teljesen egyformák, méretbeli vagy helyzetbeli különbségek vannak közöttük. Ha azonban a méretkülönbség nagy, vagy csak egy here van, akkor kóros állapotról kell beszélnünk, ahol kutatásra és kezelésre van szükség. A herék rendszeres tapintása megelőzi a rendellenességeket, mert ha azok észrevétlenek maradnak, a rendellenesség súlyos problémákhoz vezethet.

Az ondófolyadék több mirigy tevékenységének eredménye. Az üregi mirigy kenőfolyadékot termel, a spermiumok, a Sertoli-sejtek a spermiumok termelésével és érésével, az ondómirigyek és a prosztatamirigy ondófolyadékot termelnek, amely védi a spermiumokat, és jó “szállítóeszköz” is számukra.

Az izgalom során megjelenő síkosító folyadék a súrlódás csökkentésére szolgál, ugyanakkor ne feledje, hogy annak ellenére, hogy nem spermium, a kiválasztódó folyadék tartalmazhat spermiumokat, ami kellemetlen meglepetés lesz, ha nem lesz hamarosan és óvszerrel védekezés nélkül apa.

Lehetetlen megmondani, hogy mi a norma a fiú erekcióinak számát illetően. Egyeseknél naponta többször is előfordulnak, másoknál pedig egyáltalán nem. Ez a hormonális ingadozásoknak köszönhető, amelyek az életkor, a pubertás, az aktivitás intenzitása és még az alvás időtartama szerint is változnak.

Minél idősebb leszel, annál inkább “lenyugszanak” a hormonjaid, és csökken a váratlan erekciók és a “nedves” álmok száma.

Milyen életkorban csökken a merevedési funkció?

A férfiak természete olyan, hogy kevesen vigyáznak már fiatal koruktól kezdve az egészségükre, és óvják azt a stressztől, az alkoholtól, a dohányzástól és a depressziótól. 

Ebben a tekintetben a statisztikák szerint a férfiaknál 35 éves koruk után figyelhetők meg a férfi diszfunkció első jelei. 

A modern életritmus azonban nem teszi lehetővé, hogy megálljon és gondolkodjon az egészségéről, ami viszont az intim területen felhalmozódó problémákhoz vezet, amelyek a korral gyorsan előrehaladnak. 

Az orvosi gyakorlat azt mutatja, hogy az erősebbik nem mintegy 45%-ánál 35 éves kor után a következő tünetek jelentkezhetnek:

 • Elhúzódó magömlés. 
 • Nehéz izgalomba jönni. 
 • Az érzések gyengülése az intimitás során. 
 • Puha vagy petyhüdt pénisz erekció közben.

Az első ilyen megnyilvánulásoknál ajánlott megkeresni az okokat, és a lehető leghamarabb megszüntetni őket, különben a közeljövőben impotencia vár az emberre. 

Ha 35 éves korban az ilyen tüneteket akut módon észlelik, és a férfiak készek cselekedni az egészségük visszaszerzése érdekében, a betegek túlnyomó többsége 50 éves korában egyszerűen elutasítja a kezelést, és inkább szex nélkül él. 

A nemi szervi problémák megjelenésének kora nem ismer határokat: a merevedési zavar megjelenhet 20 évesen, esetleg 60 évesen, vagy csak idős korban.

Mi befolyásolja az erekciót? 

Mi befolyásolja az erekciót? 

Azt mondhatjuk, hogy az erekciónak “nincs kora”. Gyakran előfordul, hogy a férfiak már a 20-as éveikben impotenssé válnak, míg mások idős korukig megőrzik szexuális erejüket. Lehetetlen azonban mindenkit egy adott keretbe illeszteni.

A korral bizonyos változások következnek be a szervezetben, amelyek a legtöbb esetben sajnos elkerülhetetlenek. Például a vér viszkozitása megváltozik a nagy mennyiségű koleszterin felhalmozódása miatt. Ennek eredményeként gyenge erekció . 

Az erek elveszítik teljes rugalmasságukat és tónusukat, a szívizom összehúzódása megváltozik. Az ilyen jelenségek a hatékonyság, a szexuális vágy csökkenéséhez vezetnek. A pénisz puha az izgalom alatt, mert nincs nagy véráramlás a corpora cavernosa felé.

 Az életkor előrehaladtával a külső ingerekre adott reakció megváltozik, mivel ez az agy vérellátásának csökkenése miatt következik be. Ez viszont azt okozza, hogy az izgalom nehezen jön, és nem olyan gyorsan, mint fiatalabb korban. 

A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen változások 50 éves kor után figyelhetők meg, és minden második embernél diagnosztizálják őket. Ezeket az alultápláltság, a krónikus kórképek és még a rossz ökológia is okozza.

Potencia és életkor, mi a kapcsolat?

Bár a férfi életkorát gyakran említik a merevedési funkció csökkenésének meghatározásaként, az esetek túlnyomó többségében ez nem játszik jelentős szerepet. Mi az életkor? Ezek csak számok, amelyek az erősebbik nem élettapasztalatáról tartalmaznak információkat. 

Amikor az erekció korral járó romlásáról beszélünk, bölcsebb és helyesebb lenne a biológiai életkort figyelembe venni. 

Ahhoz, hogy megértsük, miről beszélünk, egy példán keresztül kell megvizsgálni a helyzetet. Van két férfi, akiknek azonos a tényleges életkoruk, és rutinszerű orvosi vizsgálaton vesznek részt, amely a következő információkat adja meg:

 • Az első férfi gazdag “fertőző tapasztalat” tulajdonosa, két krónikus patológiával rendelkezik, beleértve a szív- és érrendszeri és idegrendszeri problémákat. A biológiai életkorát 10 évvel idősebbnek találták a ténylegesnél. 
 • A második embernek nincs “gazdag története”, nincsenek krónikus betegségei, belső szervei és rendszerei teljesen működőképesek. A tényleges életkor pedig 6 évvel idősebb, mint a biológiai életkor. 

Ennek alapján azt mondhatjuk, hogy a tényleges életkornak semmi köze a merevedési funkcióhoz, különösen annak teljes munkájához. A biológiai életkor a legfontosabb, és az erekció és a potencia állapota elsősorban ettől függ. 

Ebből arra következtethetünk, hogy a merevedési funkció a test általános állapotától és a férfi egészségi állapotától függ, nem pedig a tényleges életkorától.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these