Miért tűnt el a reggeli erekció?

Miért tűnt el a reggeli erekció?

A reggeli erekció a szervezet normális fiziológiai reakciója. Ez minden olyan férfival megtörténik, aki nem szenved impotenciában. Mi a célja ennek a “haszontalan” erekciónak?

Az önkéntelen erekció nemcsak reggel – hanem ébredés előtt is előfordul, éjszakánként háromszor-ötször. Általában ez az erekció a gyors szemmozgás (“REM”) alvási fázisban következik be, amikor az agyi aktivitás megnő, és az emberek álmodnak. Ez azonban nem függ az álmok szemantikai tartalmától – lehet, hogy nem álmodik “erotikáról”, de lesz erekció. Általában 20-30 percig tart, de néha akár 2 órán át vagy tovább is tarthat. Az akaratlan erekció nemcsak felnőtt férfiaknál fordul elő, hanem fiúknál és még a férfi embrióknál is (!) az anyaméhben.  

A reggeli erekció gyakran a hólyag túlcsordulása miatt is előfordul: Ebben az esetben a gerincben a reflexes erekciót irányító idegvégződéseket stimulálják. 

Az orvosok a reggeli reakcióra vonatkozó információkat használják a merevedési problémák diagnosztizálására: Egy vékony papírgyűrűt helyeznek a péniszre. Ha a gyűrű néhány éjszakán át sértetlen marad, az azt jelenti, hogy nyilvánvaló problémák vannak, amelyek megoldásában a szexuális erősítők segíthetnek. Pszichológiai problémákra is gyanakodhat, ha az erekció napközben könnyen bekövetkezik, de éjszaka nem.

Mi az a reggeli erekció?

A reggeli erekció egy köznyelvi kifejezés, amelyet gyakran használnak az úgynevezett éjszakai péniszduzzanat leírására. Valójában a “reggel” kifejezés nem teljesen pontos, mivel a spontán pénisz erekció valójában éjszaka történik. Ezek az alvással kapcsolatos erekciók minden egészséges férfinál legalább három-öt alkalommal fordulnak elő egy alvási időszak alatt. Hasonló jelenség nőknél is megfigyelhető, és éjszakai klitoriszduzzanatnak nevezik.

A spontán természetes erekciót a kora reggeli órákban is megfigyelik, ezeket a személyeket “reggeli kelőknek” nevezik. Mivel a férfiak a természetes alvás különböző szakaszaiban ébrednek, a reggeli péniszfeszülés gyakoriságának és mértékének tudatosítása személyenként eltérő.

A reggeli erekció természetes jelentése

A reggeli erekció gyakori az állatvilágban, különösen az emlősöknél. A test ilyen, pihenéssel kapcsolatos megnyilvánulásainak megfigyelése még az anyaméhben lévő emberi magzatnál is megfigyelhető.

Az NNP pontos élettani célja nem ismert. Úgy gondolják, hogy a szimpatikus noradrenalin neuronok felelősek a napközbeni spontán erekció elfojtásáért (és ez nagyszerű!). Az ilyen gátló neuronok inaktivitása az agyban a REM-alvás során lehetővé teszi a relaxációt, és a tesztoszteron által stimulált izgalmi erekciót vált ki. A pénisz rendszeresen ismétlődő éjszakai duzzanata feltehetően hozzájárul a pénisz neurovaszkuláris rendszerének megerősödéséhez.

A reggeli erekció gyakorisága és nagysága fiatalkorban a legmagasabb, az intenzitás és a rendszeresség pedig az életkor előrehaladtával csökken. 40 és 50 éves kor között a természetes tesztoszteronszint csökkenni kezd, de a férfiaknak a szexuális aktivitás fenntartása mellett is lehet “reggeli merevedésük”.

A folyamatot befolyásoló negatív tényezők

A reggeli erekció megsértése és hiánya kifejezettebb az orvosi betegségekben szenvedő férfiaknál: dyslipidaemia, magas vérnyomás, cukorbetegség és elhízás. A stressz és a párkapcsolati feszültség szintén befolyásolhatja a szexuális vágyat és a spontán erekció gyakoriságát.

A szorongással szembesülő ember a szimpatikus idegrendszer aktivitásának növekedését tapasztalja, amely természetesen a problémák megoldására van programozva. Ha az idegrendszer hosszabb ideig túlterhelt, az ember nyugtalanná és ingerlékennyé válik. Ezt a depresszió tünetei kísérhetik, mint például álmatlanság, fáradtság, szexuális étvágytalanság és merevedési zavarok.

A rendszeres reggeli erekció valójában a férfi szexuális és mentális egészségét tükrözi. Ezzel szemben az “erekció” hiánya elkerülhetetlenül a bizonytalanság megjelenéséhez vezet, ami negatív hatással van a potenciára, és a merevedési zavar jele is lehet.

Az éjszakai erekció mérésének módjai

Az éjszakai erekció jelenléte segít az orvosoknak meghatározni a szexuális diszfunkció okát. Az NNP-t vezérlő készüléket a péniszre helyezik, és a pénisz fejénél és tövénél lévő érzékelők rögzítik a hossz és a kerület változását alvás közben, és továbbítják az információt a számítógépes elemzéshez.

Bár kissé furcsának és különösnek tűnhet, a bélyegzőteszt az éjszakai erekció értékelésére is használható. Lefekvéskor a petyhüdt pénisz tengelye köré lazán ragasztanak több, perforációval összekötött, le nem vágott bélyeget. Ha a perforált ízületek ébredéskor elszakadnak, az éjszakai péniszduzzanat jelenléte nyilvánvaló. A módszer nagyon egyszerű, de hatékony.

A mérési eredmények értékelése

A tanulmány eredményei alapján fontos következtetés vonható le: Ha éjszakai és reggeli erekciót figyelnek meg, a merevedési zavar oka pszichológiai, egyébként fiziológiai.

A reggeli erekció okai

Minden egészséges férfi reggel erekciót tapasztal, ez egy normális fiziológiai folyamat, de csak fájdalom és kellemetlenség hiányában. Az erekció kialakulásának okai eltérőek, az orvostudomány területén végzett tudományos kutatások számos fő tényezőt azonosítottak:

 • A tesztoszteron aktív szintézise. Az izgalom a nemi hormonok termelődése miatt következik be. A vérbe kilökődve aktív áramlást idéz elő a péniszbe. Reggel 5 és 9 óra között intenzív erekció figyelhető meg;
 • Biológiai vizsgálat. Reggel a szervezet ellenőrzi az összes szerv és rendszer teljesítményét. Ennek a folyamatnak az eredményeképpen az izgalom lép fel;
 • Vértisztítás. A pénisz folyamatosan megújítja a vért. A biológiai folyadék beáramlása csak az izgalom során lehetséges. A vér megújítása megelőző intézkedés, amely megakadályozza a szövetek oxigénhiányát és a merevedési zavarok kialakulását.
 • Hólyag túlcsordulás. A szerv falának a vizelet felhalmozódása miatti megnyúlása nyomást gyakorol a prosztatára. A túltöltődésre hevesen reagál, és impulzusokat küld az agyba. Az idegvégződések aktiválják a péniszt és erekciót okoznak;
 • Agyi aktivitás. A pénisz ébredése éjszakánként többször is előfordul a REM alvás során. Ez az időszak olyan agyi aktivitással jár, amely hozzájárul a különböző reakciók láncolatának elindulásához, beleértve a merevedési funkciót is;
 • Erotikus álmok. A bemutatott esetben az izgalom természetes okból következik be. Az ember erotikus álmokat lát, az idegi impulzusok jelet küldenek az agyba, és ő vissza a péniszbe. Az erekció hasonló megnyilvánulása megfigyelhető a gyenge szexuális életű férfiaknál.

A pénisz reggeli ébredése minden emberrel megtörténik. Ez egy fiziológiai folyamat, amely nem igényel orvosi beavatkozást.

Az erekció hiányának okai

A reggeli erekció hiányának vagy gyengülésének megvannak a maga okai, 2 csoportra oszthatók: pszichológiai és fiziológiai.

A pszichológiai okok a következők:

 • Túlhajszoltság;
 • Rossz alvás;
 • Magas pszichológiai stressz;
 • Számos megoldatlan probléma;
 • Pszichológiai trauma – veszekedések, botrányok, tapasztalatok, stresszes helyzetek.

A felsorolt okok inkább a fiatal férfiakra jellemzőek, és a rendezetlenség, a bizonytalanság, a rossz anyagi helyzet stb. miatt merülnek fel.

Az okok másik csoportja – fiziológiai, amelyek közvetlenül befolyásolják a férfi reproduktív rendszert:

 • Különböző belső betegségek – cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, elhízás, vérszegénység, hipovitaminózis, hormonális diszfunkció, húgyúti fertőzések, prosztatagyulladás, prosztatadaganat;
 • Külső hatások: fokozott háttérsugárzás, mágneses rádióhullámok, rezgések, ipari mérgek;
 • Rossz szokások – dohányzás, alkohol, drogok;
 • Nem megfelelő vagy éppen ellenkezőleg, túlzott étrend;
 • Fizikai inaktivitás.

A férfiaknak tudniuk kell, hogy a sör nagy kárt okoz, szó szerint “feloldja” a nemi hormonokat, rendszeres használata nemcsak a “sörhas” megjelenéséhez, hanem szexuális impotenciához is vezet.

Mi a teendő, ha reggel nem történik erekció?

Sok férfit érdekel, hogy miért tűnt el a reggeli erekció. Ez számos okból történhet. Normális esetben 50 éves kor után a hormonális háttér megváltozik, a nemi hormonok termelése csökken, így előfordulhat, hogy nincs erekció. A legtöbb esetben a következő okok miatt tűnik el:

 • Rossz életmód. Az alkoholtartalmú italok gyakori fogyasztása rendkívül negatív hatással van a férfi erekciós képességére. A mozgásszegény életmód és a fizikai aktivitás teljes hiánya szintén hatással van.
 • – A belső rendszerek és szervek betegségei. Ez a betegségek meglehetősen kiterjedt listája, amelyben a szív- és érrendszeri patológiák foglalják el a vezető pozíciókat.
 • – Impotencia. Ebben az esetben az erekció nemcsak reggel, hanem máskor is eltűnik.
 • – Gyógyszerek túladagolása. Egyes gyógyszerek befolyásolják a férfiak szexuális funkcióját.
 • – Hormonális egyensúlyhiány. Általában súlygyarapodással és kopaszodással jár.

Az erekció átmeneti hiánya stressz vagy túlterheltség miatt fordulhat elő, így ez nem veszélyes.

Melyik orvoshoz forduljak?

Ha a reggeli erekció hiánya hosszabb ideig megfigyelhető, forduljon orvoshoz.

Az erekció tartós hiánya esetén az embernek feltétlenül fel kell vennie a kapcsolatot egy orvosi intézménnyel. Miért nincs erekció, csak a szakemberek tudnak válaszolni. Andrológusok, urológusok és szexológusok foglalkoznak ilyen problémákkal. Az andrológus a férfiak szexuális problémáira specializálódott. Diagnosztizál, pontosan azonosítja a patológiát és kiválasztja a kezelés módját.

Az urológus az urogenitális rendszer krónikus és akut betegségeire szakosodott. Az erekció hiányát okozhatják az ezen a részen fellépő rendellenességek, így az urológus könnyen diagnosztizálhatja.

A szexológus az erekció hiányát külső tényezőkkel magyarázza. Ez az orvos a pszichológiai tényezők által okozott szexuális funkciózavarok kezelésével foglalkozik. A szakember lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a szorongástól és a fóbiáktól, amelyek megakadályozzák a férfiak normális erekcióját.

Ha az erekció hiányát szisztémás betegségek okozzák, további konzultációra van szükség más orvosokkal.

Hogyan történik a diagnózis felállítása?

A reggeli erekcióval kapcsolatos problémák esetén egy egész sor vizsgálatra van szükség.

Azokban az esetekben, amikor a reggeli erekció eltűnt, időben diagnosztikai intézkedéseket kell végezni.

A diagnosztikai folyamat a páciens személyes meghallgatásával és a kórtörténet felvételével kezdődik. A betegnek mindent részletesen el kell mondania az orvosnak anélkül, hogy megpróbálna elrejteni bármilyen tényezőt. Pusztán az interjú alapján nem lehet diagnózist felállítani, ezért a következő intézkedésekre kerül sor:

 • A pénisz erek vizsgálata Dopplerrel.
 • A vér és a vizelet általános elemzése.
 • A pénisz röntgenfelvétele merev állapotban.
 • Uretroszkópia.
 • A húgycsőből vett kenet a kórokozó baktériumok kimutatására.
 • Az urogenitális rendszer szerveinek ultrahangvizsgálata.

Ha idegen betegségre gyanakszik, konzultáljon egy közelebbi szakemberrel. Például, ha az erekció endokrin rendellenességek és a szív- és érrendszeri diszfunkció miatt eltűnik, a beteget endokrinológushoz és kardiológushoz irányítják.

A lehetséges betegségek listája

A férfiak reggeli erekciója a következő kóros állapotok miatt tűnhet el:

 • Emelkedett vérnyomás.
 • A szív- és érrendszer bármilyen működési zavara, különösen a szívelégtelenség előfordulása.
 • A vérképzőrendszerben fellépő problémák, amelyek hozzájárulnak a véráramlás lelassulásához.
 • Endokrin rendellenességek. A betegség nemcsak az ivarmirigyeket, hanem a test összes mirigyét érintheti.
 • Bármilyen típusú cukorbetegség.
 • Betegségek és fertőző folyamatok az urogenitális rendszerben.Ateroszklerózis, valamint bármely más érrendszeri patológia.
 • Gerincvelő-sérülés.
 • Az idegvégződések károsodása. Például műtét után.
 • Az idegrendszer működését érintő sérülések.

Az erekció hiányának pontos meghatározásához orvosi intézményhez kell fordulnia. Szükség lehet a merevedési problémákat okozó alapbetegség kezelésére.

Mit tegyünk a reggeli erekció fenntartása érdekében?

A reggeli erekció visszatéréséhez egészséges életmódot és étrendet kell követnie.

A férfiak étrendjének változatosnak kell lennie, és olyan egészséges termékekből kell állnia, amelyek képesek kielégíteni a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségleteit. Ugyanakkor a napi étrendben a zsír mennyisége nem haladhatja meg az 1/3-ot.

Hasznos, ha sok zöldséget, gyümölcsöt, tenger gyümölcseit és húst fogyasztunk, amelyek vitaminokban és foszforban gazdagok, és szükségesek a tesztoszteron, a szexuális működésért felelős férfi hormon termeléséhez. A szexuális élet javítása érdekében ajánlott egy kis mennyiségű étcsokoládé és kávé fogyasztása is, amelyek tonizáló hatásúak és elősegítik az endorfinok termelődését.

Érdemes kerülni a szénsavas italokat, az alkoholt és a sört, amelyek serkentik az ösztrogének – női nemi hormonok, amelyek elnyomják a tesztoszteront és negatívan befolyásolják a férfiak szexuális működését – termelését. A chipsek, krutonok, füstölt húsok, csípős fűszerek, ipari tartósítás, sült és zsíros ételek negatívan befolyásolják az érrendszer működését, amely felelős a pénisz vérrel való feltöltéséért és nagyobbá tételéért.

Életmód

Az embernek fel kell hagynia a dohányzással, valamint a kábítószer-, alkohol- és pszichotróp anyagok fogyasztásával.

Fontos a testsúly ellenőrzése is – a túlsúly zavarja a véráramlást és a nemi hormonok normális szintézisét.

A fizikai aktivitás fontos az egészségfejlesztés szempontjából, javítja az általános állapotot és az erekciót. A futás, a gyaloglás, a crossfit alkalmas a vérkeringés serkentésére. A nemi szervek vérellátásának javítása érdekében naponta legalább 50 alkalommal guggoljon le és emelje fel a medencét fekvő helyzetben.

Az úszás és a medencében végzett testmozgás nemcsak a vérkeringés normalizálásában segít, hanem ellazítja az izmokat, csökkenti az érzelmi stresszt és erősíti az immunrendszert.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these