Mi az erekció?

Mi az erekció?

Az erekció a legegyszerűbb, nagyon tartós, ugyanakkor sérülékeny állapot, amelyben a férfi a szexuális izgalom pillanatában van. Fiziológiailag ez a folyamat a pénisz hosszának és térfogatának növekedését okozza. A tag szilárdságot és szilárdságot nyer, ami nélkül nem lehet szexuális közösülés közben. 

Gyakran a férfiak felteszik maguknak a következő kérdéseket: “Mi a normális erekció? És hogyan lehet javítani a minőségét? Ez teljesen indokolt, mivel az erekció állapota az ember fizikai egészségének és mentális egyensúlyának mutatójának tekinthető.

Az erekciónak 2 típusa van: spontán és megfelelő. Ha az erekció a szokásos szexuális ingerek jelenlétében, intim környezetben következik be, azt megfelelőnek tekintjük. Az erotikus légkör és a nemi közösüléshez szükséges ingerek nélkül bekövetkező erekciót spontánnak nevezzük. Ez gyakran közvetlenül a reggeli ébredés után történik, a vérben megnövekedett tesztoszteron háttérben.

A pénisz szerkezete

Pénisz diagramA férfi nemi szerv merevedési szövetekkel teli hosszanti testeket tartalmaz, amelyek körül számos edény található. A Corpus cavernosum az erekció során rugalmas és kemény lesz, ami lehetővé teszi az ember számára a szexuális kapcsolatot. A szivacsos test a húgycső körül helyezkedik el, és fokozatosan a pénisz fejévé alakul. A merevedési szövethez hasonlóan a corpus cavernosum és a makk kellő keménységgel rendelkezik.

A merevedési szövetek képesek megtelni vérrel az izgalom során. Pontosan ez az erekció állapota: a vér felhalmozódik a szivacsos és barlangos testekben. Az izgalom első fázisában a húgycső (uretra) megnyúlik. Ezután következik a duzzadás időszaka, amelynek során a merevedési és a barlangi testek kiszélesednek, és fokozatosan megtelnek vérrel. Az erekció harmadik és utolsó szakasza a keménység kialakulása. A pénisz mérete megnő, kemény és rugalmas lesz, és emiatt megemelkedik.

Az erekciónak vannak korlátai, mivel a férfi nemi szerv bizonyos határokig növelheti méretét. Az erekciós testeket borító héjak egyfajta korlátozóként működnek, valamint egy nagy héj, amely körülveszi az egész péniszt, és rögzítésként szolgál.

Milyen a pénisz vérellátása?

A többi szervhez hasonlóan a pénisz is a szív- és érrendszer munkája révén kapja a vért. Az artériákon keresztül a kismedencei területre pumpálják. Miután a szövetek megfelelően ellátottak oxigénnel és tápanyagokkal, az artériás vérből a hulladék a vénás rendszerbe kerül.

Normális esetben a pénisz kis mennyiségű vérrel van ellátva. A szexuális izgalom kezdetével a véráramlás a szervben megnő: ebben a pillanatban több mint 4 evőkanál vér folyik percenként a pénisz edényein keresztül. Az erekció során a vér erős nyomás alatt jut a péniszbe; csak ebben az állapotban lehet összehasonlítani a véráramlás szintjét a többi szerv véráramlási nyomásával.

A vérrel teli szövetek erekciója összenyomja a vénákat, amelyek összeszűkülnek, de nem záródnak el teljesen. A stabil erekció magas szinten tartásához a péniszbe belépő vér nyomása nem csökkenhet. Abban a pillanatban, amikor a vér mennyisége rendeződik, a pénisz mérete és rugalmassága változatlan marad, az erekció folytatódik.

Az erekció kialakulásának folyamata sok szempontból hasonló a következőkhöz:

 • Egy autógumi vagy kerékpárgumi felfújása: fokozatosan a puha és alaktalan gumiból rugalmas és kemény lesz;
 • Amikor a víz a csapból egy zárt lefolyású mosogatóba folyik;
 • A hervadó növényt tiszta, hideg vízbe helyezzük, hogy gyorsan újraéledjen.

A fenti összehasonlítások nem pontos leírása az erekciónak, de világos képet adnak arról, hogyan alakul ki ez az állapot. Ha az erekció állandó lenne, a férfi rendkívül kényelmetlenül érezné magát. Ezért a reproduktív rendszert úgy tervezték, hogy normál állapotban kis mennyiségű vér kerüljön a szervbe. A Corpus cavernosum kisebbé válik és lomha állapotban van. Sok kis edény szokatlan, dugóhúzóra emlékeztető alakú. Ez erős ellenállást hoz létre a péniszben a véráramlással szemben, és megvédi azt a nem kívánt erekciótól.

Fontos. A szív és az erek normális működése fontos előfeltétele a stabil erekció kialakulásának. Minden olyan rendellenesség, amely nem teszi lehetővé a normális vérkeringést a pénisz területén, negatív hatással van erre a képességre.

Erekció nőknél

Sok mindent mondtak és írtak már a férfi erekcióról. De nem mindenki tudja, hogy hasonló állapot a gyengébbik fél képviselőinél is előfordul.

Mi a női erekció

Nem titok, hogy a férfiak a szemükkel szeretkeznek – vizuális ingerekre van szükségük ahhoz, hogy felizguljanak. Képesek a szemükkel “levetkőztetni” egy lányt, és ez normális, mert a férfi agy így működik. A nőkkel más a helyzet. Szüksége van bókokra, randevúkra, romantikus környezetre, kellemes beszélgetésekre és még sok minden másra. A nőknél az agy szexuális és izgalmi központjai és a halló zóna közötti kapcsolat dominál. Ha a férfi mindent jól csinál, a szép nem felizgulhat és erekciót tapasztalhat.

 

Amikor az izgalom csúcspontja eléri a legmagasabb értéket, a lánynak erekciója van. A folyamat a fokozott véráramlással kezdődik, amely az intim területen aktiválódik. Ezzel egyidejűleg a méh és a hüvely térfogata is megnő. Ugyanezen okból a csikló is merevedik, ami azonban kis mérete miatt alig észrevehető. Ezenkívül a nőknél a mellbimbók merevedését az emlőmirigyek izomösszehúzódása okozza.

Ezt az állapotot a szeméremtestben lévő váladékok növekedése kíséri (az erős felének képviselőiben az ilyen kenőanyag a húgycsőből szabadul fel). A nyálkaváladékok természetes síkosító szerepet játszanak, amely megkönnyíti a pénisz hüvelybe való behatolását, és kedvező feltételeket teremt a megtermékenyüléshez is, mivel “segíti” a spermiumokat a petesejt elérésében.

Amerikai tudósok biztosak abban, hogy a női test nem kerül nyugalmi állapotba a szexuális izgalom során, hanem éppen ellenkezőleg, a tónus megnő. Minél erősebb az izgalom, annál nagyobb a feszültség az izmokban. Minden lánynak van egy erogén zónája, amely a szeméremajkakban és a csiklóban található. Ez a rész megduzzad az izgalom során, a vér oda áramlik, ezért a méretének növekedése figyelhető meg.

Különbségek a női és férfi erekció között

Különbségek a női és férfi erekció között

A férfi erekciótól eltérően, amikor a pénisz mérete megnő, a nőknél ez az állapot a hüvelybemenet szűkülésével jár. A testnek ez az egyedülálló tulajdonsága lehetővé teszi, hogy még egy kis pénisz is elérje a hüvely méreteit. Úgy tűnik, hogy a szaporítószervek alkalmazkodnak az aktuális helyzethez.

Az egyik fő különbség a két nem erekciója között az izgalmi folyamat. A nők számára a tapintás nagyon fontos. A simogatás, az érintés, a csók és más játékok izgatják őket. Éppen ellenkezőleg, elég, ha egy férfi élvez egy meztelen lányt, hogy a pénisze “harci pozíciót” vegyen fel.

Az erekció típusai

 1. Pszichogén erekció.  Ezt az állapotot az agyban lévő idegközpontok okozzák. A következő ingerek okozzák:  Hallás . Az izgalmat kellemes zene hallgatása, szexuális nevetés, légzés, beszélgetés; aroma . Sok férfi és nő felizgulhat a partner nyálának vagy váladékának ízére; szaglás . Az izgalmat kellemes illatok, a megmosott test, haj stb. okozza; Érintés . A partnerek izgatottak és nemesen megérintik egymást; Fantasy . Nem mindenki tudja megvalósítani intim álmait, de sokan szeretnek fantáziálni; vizuálisan. Az ilyen ösztönzés egyéni. A meztelen testek és így tovább az izgalmi állapotokhoz vezethetnek. Az ilyen példák talán nem mindenki számára tűnnek meggyőzőnek. Azonban minden inger elsődleges szerepet játszik. Ha legalább az egyik nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy a mentális erekció egyáltalán nem következik be, vagy instabil és rövid ideig tart.
 2. Reflex erekció. A következő típusú erekció a reflex. Érintéssel. Az irritáló anyagok a nemi szerveket, a húgyhólyagot vagy a végbélnyílást érintik. Az idegek a vezetők szerepét töltik be, és az érzéseket továbbítják a gerincvelőbe. Ez a reakció automatikus. A reflexreakciónak nagy jelentősége van például bizonyos betegségek esetén és idős korban, amikor az ember ereje meggyengül. Az erősebbik felének egyes képviselői nem fogadják el a maszturbációt és a péniszre gyakorolt egyéb manuális hatásokat. De évekkel később, amikor a test ereje csökken, a mentális erekció semmissé válhat. Ilyen helyzetekben a problémát a nemi szerveken végzett tapintásos művelet oldja meg, amely lehetővé teszi a reflexes erekciót.
 3. Spontán erekció. A harmadik típus a spontán erekció, amely az éjszakai pihenés során következik be. Ha egy férfinak nincsenek problémái a szexuális szférában, nincsenek problémái az erekció stabilitásával, a korai magömléssel, az intimitás nemcsak az embernek, hanem a partnerének is sok örömet okoz. Az egészség és a férfi erősség mutatója a reggeli erekció, amely a pubertáskorban naponta előfordul.
 4. Erekció rendellenességekkel. Hiányos erekció – a negyedik típus, amely a reproduktív rendszer rendellenességeivel kapcsolatos. Ebben az állapotban a pénisz gyenge rugalmassága, puhasága és elégtelen méretnövekedése van. A szexuális izgalom azonban megtörténik, és a behatolás lehetetlen vagy nehézkes. Az intimitás egyik partner számára sem hoz kielégülést.

A petyhüdt pénisz, az instabil erekció mind a fiataloknál, mind az idősebb férfiaknál megfigyelhető. Az ilyen megnyilvánulások miatt az erősebb nem sok képviselője fél a potencia elvesztésétől. Mások megpróbálnak nem nagy jelentőséget tulajdonítani a hiányos erekció egyes megnyilvánulásainak. Amikor azonban a szexuális diszfunkció első jelei megjelennek, minden embernek úgy kell tekintenie az ilyen jogsértést, mint cselekvési okot, nevezetesen a szakemberek hívását.

Milyen erős a tag? 

Az erekció erőssége folyamatosan változik, az életkorral kapcsolatos változásoktól, az egészségi állapottól és a mentális állapottól függően. Meg kell jegyezni, hogy a mutatók igen széles skálán mozoghatnak. Az ilyen adatok hasznosak lehetnek az egyik korcsoportból a másikba átlépő férfiak számára. Az élet változékony, de nem szabad a test folyamatos változásait nagy veszteségnek tekinteni.

Egy tag erősségét tehát a következő mutatók határozzák meg:

 • Az állóképesség az erekció kezdete és az orgazmus között eltelt idő. Ez a mutató szigorúan egyéni, mivel például egy fiatal, tapasztalatlan szeretőnek sokáig nem lehet szexuális kapcsolata. Ugyanez vonatkozik az idősebb korosztályba tartozó férfira is, de nem a tapasztalat hiánya miatt, hanem a test életkorral összefüggő változásai miatt;
 • szünet a szexuális aktusok között. A pénisz erősségét a szüneti időszak (a szexuális kapcsolatok közötti szünet ideje) is méri;
 • A pénisz vastagsága – a pénisz megnagyobbodásának térfogatát a tövénél és a koronánál mérik;
 • A pénisz hossza – a mutató egyéni és nagymértékben függ a pénisz méretétől normál állapotban;
 • Rugalmasság. A vizsgálati módszerrel meghatározható, hogy mekkora tömegre van szükség a merevedő pénisz ellenállásának leküzdéséhez. Egy ilyen eseményt azonban nem szabad egyedül elvégezni, mert károsíthatja a szervet;
 • Emelje a szintet. A különböző életkorokban a pénisz más-más szintre emelkedik. Fiatalkorban szinte függőleges helyzet figyelhető meg, és évek múlva, izgatott állapotban a tag csak derékszög szintjére emelkedik.

A probléma orvosi oldala

Talán sok férfinak voltak problémái az intim életében. És a legtöbb esetben ez a merevedési zavar és gyakran az impotencia különböző megnyilvánulásai. Ez utóbbi a pénisz hosszának és térfogatának növekedésére való képtelensége. Nem képes felállni vagy a normális szexuális érintkezéshez szükséges szilárdságot felvenni. Minden intézkedés ellenére nem történik erekció: Gyengédség, maszturbáció, romantikus hangulat stb. Vannak ritka esetek, amikor az impotencia önálló betegségként jelentkezik, a betegség más problémákat kísér. A betegség okai mind fiziológiai, mind pszichológiai jellegűek. A férfi stresszt, depressziót élhet át, saját kisebbrendűségi komplexusa kísérti.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these