Gyenge erekció: Hogyan kezeljük?

Gyenge erekció: Hogyan kezeljük?

Az erekció a férfi szexuális izgalmi állapota, amelyet a vérnyomás emelkedése, az értágulat és a vérnek a kismedencei területre történő beáramlása jellemez. Ennek a fiziológiai folyamatnak az eredményeként a pénisz megfeszül és kissé megnő a mérete. Ez a feltétel szükséges a nemi közösülés teljes körű végrehajtásához. A férfiak gyakran panaszkodnak arra, hogy az erekció eltűnt a szexuális együttlét alatt vagy előtt. Ezt az állapotot merevedési zavarnak nevezik.

A merevedési zavar állapota kellemetlen érzést okoz az ágyban, pszichológiai komplexusokhoz és gyakran komoly problémákhoz vezet a személyes kapcsolatokban. Néha ez átmeneti probléma, néha pedig a nemi közösüléssel kapcsolatos nehézségek komoly orvosi beavatkozást és komplex kezelést igényelnek.

Ez a mechanizmus lehet spontán vagy reflexív jellegű. Az első esetben a szexuális izgalom a személy tudatától függetlenül, például alvás közben jelentkezik. A reflexes erekció akkor alakul ki, amikor az erogén zónák szabaddá válnak (pl. szexuális előjáték során).

Megjegyzés: A pénisz alvás közbeni duzzanata a pubertáskortól kezdve természetes folyamat, amely az éjszaka folyamán többször is előfordulhat. Ha egy tinédzsernek nincs ilyen jelensége, az fejlődési késedelmekre és patológiákra utalhat.

Milyen esetekben tűnhet el az erekció?

Számos olyan gyakori helyzet van, amikor egy férfi potenciazavarra panaszkodhat:

 • Az erekció eltűnik a szexuális együttlét során. Ez az állapot gyakran fáradtság vagy pozícióváltás esetén figyelhető meg. Az okok lehetnek pszichológiai jellegűek is (pl. egy erős élmény).
 • Óvszer felhelyezésekor. A gátló fogamzásgátló csökkentheti a szexuális izgalmat, ami a pénisz petyhüdtté válását okozza. Ha ez a helyzet gyakrabban fordul elő, akkor jó ötlet a védekezési módszer megváltoztatása vagy vékonyabb óvszer használata.
 • A pénisz feszültsége hiányozhat a pénisz hüvelybe történő behelyezése előtt vagy közvetlenül azután. Az ok gyakran pszichogén tényezőkben rejlik.
 • Az is előfordul, hogy egy férfi elvesztette az erekcióját, miután visszaélt az alkoholtartalmú italokkal. Ez általában elmúlik, amikor az etil-alkohol koncentrációja csökken a vérben.

Melyek a merevedési zavarok típusai?

A merevedési zavarok megnyilvánulásai és típusai az őket kiváltó okoktól függenek.

Fizikai rendellenességek. Más szóval, fiziológiai rendellenességek, amelyek a merevedési funkció csökkenéséhez vezetnek. Ezek különböző szív- és érrendszeri betegségek, hormonális változások, neurogén patológiák.

Általában a szív- és érrendszeri patológiák a trauma és az erek károsodásának hátterében jelentkeznek, különösen azokéban, amelyek a kismedencei szerveket látják el vérrel. Az érrendszeri patológiák ateroszklerózissal vagy cukorbetegséggel is összefüggésbe hozhatók. Néha a merevedési funkció csökkenése más betegségek egyik tünete lehet. A neurogén patológiák a szexuális élet minőségét is befolyásolják. Ezek a betegségek közé tartoznak a stroke, az idegkárosodással járó sérülések, a perifériás idegeket és a központi idegrendszert érintő kórképek. Biológiai szinten a merevedési zavar az idegi impulzusok blokkolásának eredményeként következik be. A hormonális egyensúlyhiány közvetlenül összefügg a merevedési funkcióval. Különösen a tesztoszteronhiány miatt, amely a hipogonadizmus következménye lehet. A patológia lehet veleszületett, szerzett (fertőző vagy toxikus eredetű) vagy hipofízis diszfunkcióból eredő. A tesztoszteron mellett a férfiaknál a prolaktin fokozott termelődése is előfordulhat, ami a betegeknél mellnövekedést, női zsírlerakódásokat és merevedési problémákat okozhat. EgyébTényezők, amelyek merevedési zavarokat okoznak:

 • Alkohol- és drogfogyasztás;
 • Hosszan tartó szexuális érintkezéstől való tartózkodás.

Mentális zavarok . A pszichológiai alapon jelentkező merevedési zavarok gyakoribbak a fiatalok körében. Részben – azok számára, akik nemrégiben kezdtek szexuális életet élni. A felnőtt férfiaknak gyakran könnyebb egyedül megbirkózni a működési zavarral, mint a fiataloknak – ha a zavar pszichés okokból alakult ki, az esetek majdnem 100%-ában szakember segítségére van szükség.

 • A merevedési zavarok gyakran a gyermek- és serdülőkori pszichológiai traumák miatt alakulnak ki. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen problémákat gyakran a szigorú nevelés és a szülők félreértései okozzák. Gyakran azt tanítják a gyermeknek, hogy a szexuális élet természetellenes és szégyenletes. Felnőttkorban az ilyen fiatalok a szexuális együttlét során hamis szégyenérzetet, az ellenkező nemhez való vonzódást tapasztalnak, ami befolyásolja a szexuális működést.

Minden negatív érzelem, érzés a szexuális együttlét során, az izgalom által megsokszorozva, erekciós problémákhoz vezet. A szorongás gyakran jár együtt a szexuális úton terjedő betegségtől vagy a terhességtől való félelemmel. A zavar depresszió, fáradtság, kisebbrendűségi komplexusok, erős bűntudat miatt is előfordulhat. Jelentős jelentőséggel bírnak a partnerrel való kapcsolatok – ha állandó konfliktusok, veszekedések, félreértések, bizalmatlanság, hidegség van, akkor a merevedési zavar természetes reakció az ilyen kapcsolatokra.

 • Iatrogén rendellenességek . Ez a környezeti tényezőknek való kitettséggel összefüggő merevedési zavar. Különösen a fekélyek, szív- és érrendszeri betegségek és mentális betegségek kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek és kábítószerek szedésének hátterében. Általában a hatékonysági problémák a tanfolyam befejezése után megszűnnek.

Kockázati tényezők

A kockázat az életkor előrehaladtával nő: ha 21 éves kor után a betegek 10%-ánál jelentkeznek az impotencia tünetei, akkor ez az arány 60 éves kor után 30%-ra emelkedik. A statisztikák szerint a gyenge merevedési képességgel rendelkező férfiak mindössze 20%-a fordul szakemberhez panaszaival. De a bolygó férfi lakosságának legtöbb képviselője nem látja ennek szükségességét, mert nem tudják, hogy vannak módok az impotencia kezelésére. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy az impotencia olyan jelenség, amely elkerülhetetlenül együtt jár a test öregedésével. Ennek eredményeképpen a gyenge merevedési képességgel rendelkező férfiak több mint fele nem kér segítséget szakképzett orvosi központokból. Gyakran előfordul, hogy a férfiak impotenciájának tünetei a szervezetben kialakult krónikus betegség (pl. cukorbetegség, ateroszklerotikus folyamatok, stroke előtti állapot stb.) következményei. Ezért az impotens betegek többsége idős beteg.

A merevedési zavar tünetei

A merevedési zavar jelei közé tartoznak a férfiaknál a különböző szexuális zavarok, többek között:

 • A reggeli erekció gyengülése vagy hiánya, szabálytalan megjelenése;
 • Elégtelenül stabil vagy hiányos erekció;
 • A szexuális együttlét megkezdéséhez elegendő erekció eléréséhez hosszan tartó stimulációra van szükség, vagy annak teljes hiánya, még akkor is, ha a merevedés fel van gerjesztve;
 • A pénisz feszültségének hirtelen vagy fokozatos csökkenése a közösülés során, ami lehetetlenné teszi annak folytatását és befejezését;
 • Korai (korai) magömlés;
 • A szexuális együttlét vagy a teljes erekció kialakulása közötti idő meghosszabbodása.

A merevedési zavarok (impotencia, férfi szexuális diszfunkció) okai.

Mint fentebb említettük, a férfiaknál a merevedési zavarnak számos oka van. Összefoglalva a szexuális téren sérülésekhez vezető patológiákat, meg kell különböztetni a legfontosabbakat:

 1. Pszichogén. Ez magában foglalja a különböző fóbiákat, depressziós zavarokat , stresszt, túlterhelést, gyermekkori pszichológiai traumát. A pszichogén tényezők negatív hatással vannak az erekcióra – különösen a noradrenalin és az adrenalin hormonok szintjének növelésével.
 2. Vénás és artériás sérülések. Az érelmeszesedés, a dohányzás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség rontja az erek állapotát.
 3. A barlangi szövet patológiája. Például barlangi elégtelenség.
 4. Az idegrendszer betegségei. Alapvetően – a gerincvelő és az agy patológiái. Különösen a perifériás idegek károsodása, trauma.
 5. Az anatómiai struktúra jellemzői. Például a pénisz görbülete.
 6. Hormonális rendellenességek. Különösen a tesztoszteronhiány.
 7. Életkor. Az öregedési folyamatok rontják az érszövet rugalmasságát, a tesztoszteronszint és az érzékenység csökken. Ennek megfelelően kialakulnak olyan krónikus betegségek, amelyek a merevedési funkciót is befolyásolják.
 8. Bizonyos gyógyszerek szedése. Számos gyógyszert is tartalmaz.

Milyen esetekben van szükség orvosi segítségre?

Az erekció egyszeri elvesztése nem ad okot aggodalomra. A jó pihenés, a relaxáció vagy a kísérőbetegség kezelése segít helyreállítani a potenciát, különösen fiatal korban.

Ha az intimitási nehézségek rendszeresen előfordulnak, és a pénisz minden helyzetben petyhüdt marad, érdemes andrológus urológushoz és szexológushoz fordulni. A szakemberek átfogó diagnózist végeznek, megvizsgálják a vérvizsgálatokat, a beteg életmódját, kórtörténetét és hatékony kezelést írnak elő.

A merevedési zavarok korai magömléssel és fájdalmas érzésekkel járhatnak – mindezek azonnali segítséget igényelnek. Ha jellegtelen váladékozást, kellemetlen szagot és kiütést észlel az ágyéktájékon, kérjen időpontot egy venereológushoz, aki meghatározza a pontos állapotot, és antibakteriális vagy vírusellenes gyógyszerekkel történő kezelést ír elő.

Elveszett erekció: mi a teendő ebben a helyzetben?

Szisztematikus diszfunkció esetén az orvos segítsége segít elkerülni a patológia krónikus lefolyását és gyorsan helyreállítani korábbi erejét. A betegség jellemzőitől függően a következő intézkedésekre kerül sor:

 • – Hormonkészítmények szedése, amelyek helyreállítják a tesztoszteron koncentrációját a vérben.
 • – Vitamin- és ásványianyag-kiegészítők (pl. cink alapú) szedése, diétás korrekció (ez a fejlődés korai szakaszában gyógyíthatja a merevedési zavarokat).
 • – Plasztikai műtét a pénisz normális fiziológiai alakjának helyreállítására (teljes körű orvosi vizsgálat és szakemberrel való konzultáció után).
 • – Antibakteriális gyógyszerek szedése a kismedencei szervek nemi úton terjedő és gyulladásos betegségeire.
 • – A daganatok sebészi eltávolítása további kezelési módszerekkel. Ha a képződmény rosszindulatú, az onkológus kemoterápiát vagy sugárterápiát ír elő. Ebben az esetben a hangsúly a beteg életének megmentésén van.

Ezenkívül vannak olyan általános ajánlások, amelyek segítenek a normál potenciál helyreállításában orvosi segítség nélkül, különösen átmeneti rendellenességek esetén. Fontos a megfelelő alvás és pihenés betartása (a teljes alvásnak legalább 7-8 órán át kell tartania). Ha a vágy és a potencia csökkenésének oka a munkahelyi vagy személyes kapcsolatokban jelentkező erős izgatottsághoz és ideges stresszhez kapcsolódik, akkor enyhe nyugtató hatású gyógynövénykészítményeket ihat, szélsőséges esetekben nem lenne felesleges pszichoterapeutával való konzultációra jelentkezni. A szakember egyéni kezelési módot választ az Ön számára.

A megfelelő és kiegyensúlyozott táplálkozás az egészség kulcsa, beleértve a reproduktív egészséget is. Miért puha a péniszem szex közben? Ennek oka az alapvető tápanyagok és vitaminok hiánya lehet. Az embernek elegendő mennyiségű fehérjetartalmú élelmiszert (hús, hal, hüvelyesek), vitaminokban és cinkben gazdag ételeket kell fogyasztania. A kezelés során az orvos speciális étrendet írhat elő, amely tojást, májat, húsételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt és tenger gyümölcseit tartalmazza. A szénhidrátok és zsíros ételek bőséges fogyasztása minden bizonnyal az erek problémáihoz vezet, ami nemcsak az erekciót, hanem a szív- és érrendszeri rendszert is érinti.

A rossz szokások befolyásolják a szexuális szféra állapotát. Az alkohol és a dohánytermékek rendszeres fogyasztása szintén befolyásolja az erek állapotát és a vérkeringést, ráadásul a mámor állapotában az agy szexuális izgalomért felelős területei már nem működnek normálisan. Az egészségtelen élet eredménye a problémák az ágyban.

Egy másik értékes ajánlás a megfelelő testmozgás megszervezése. A tudomány bebizonyította, hogy a rendszeres súlygyakorlatok enyhén növelik a tesztoszteron-koncentrációt, és így javítják a szexuális élet minőségét. Ha még nincs bátorsága elmenni az edzőterembe és súlyokat emelni, válasszon másfajta testmozgást, ami jobban illik önhöz. Gyaloglás, úszás, futás – ezek a sportok mind javítják a vérkeringést és az állóképességet.

Ugyanilyen fontos szempont a partnerrel való egészséges és harmonikus kapcsolat. Ha az intim és otthoni szférában nézeteltérések vannak, ez végül irritáció és potenciaproblémák felhalmozódásához vezethet a szexuális együttlét során. A hosszú távú kapcsolatban élő pároknak azt tanácsolják, hogy rendszeresen vegyenek részt pszichológiai órákon, hogy segítsék a szocializálódást és a kompromisszumok megtalálását.

Fogamzásgátlás

A szexuális funkció sérülésének elkerülése érdekében be kell tartani néhány szabályt, amelyek lehetővé teszik a potencia hosszú ideig történő megőrzését: Normál testsúly fenntartása – az elhízás befolyásolja a szexuális életképességet; Aktív és mozgékony életmód fenntartása; Kiegyensúlyozott étrend; Az elszívott cigaretták és az elfogyasztott alkohol mennyiségének minimalizálása; Az orvos által elfogadott módon, beleértve az E-vitamin, alfa-liponsav, omega-3 zsírsavak étrendkiegészítőit; Terapeuta és közeli szakemberek felkeresése a legkisebb kellemetlenség esetén; Az urogenitális rendszer betegségeinek kezelése.

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these