Mi az erekció a férfiaknál?

Mi az erekció a férfiaknál?

Az erekció a pénisz megnagyobbodása és rugalmasságának növelése a szexuális izgalom során a szivacsos szerkezetű merevedési szövetek megnyújtásával és vérrel való feltöltésével.

A perifériás és központi idegrendszer és az érrendszeri simaizomzat részt vesz ebben a folyamatban.

A szexuális izgalom során olyan idegi impulzusok keletkeznek, amelyek a nyugalmi állapothoz képest többszörös véráramláshoz vezetnek. Ez idő alatt a pénisz üregrendszerében a nyomás jelentősen megnő, ami a vénák összenyomódását és a vér kiáramlásának csökkenését okozza. Az ilyen kettős mechanizmus hatása erekcióhoz vezet.

A szexuális izgalom és stimuláció fenntartja a véráramlást a péniszben, és létrehozza a szexuális aktivitás fenntartásához szükséges feszültséget.

Amikor az ingerlés megszűnik vagy az ejakuláció (magömlés) után a vér lefolyik a szivacsos szövetből, és a pénisz felveszi a szokásos alakját és méretét.

Ha a testrendszerek kölcsönhatása sérül, a merevedési zavar következő jelei jelentkezhetnek:

 • elégtelen erekció a szexuális együttléthez;
 • időszakos erekció a nemi közösülés során;
 • az erekció teljes hiánya.

A férfi reproduktív funkciója

A férfi reproduktív funkció fogalma magában foglalja a szexuális izgalmat, az erekciót, az orgazmust és az ejakulációt.

 • A pénisz a fiziológiai és pszichológiai tényezők összetett kölcsönhatásának köszönhetően merevedik.
 • Az ejakuláció során fellépő összehúzódások az ondót a húgycsőbe kényszerítik, majd kiürítik a péniszből.

A szexuális izgalom során a pénisz merev állapotba kerül, amely lehetővé teszi a behatolást a közösülés során. Az erekció az idegi, érrendszeri, hormonális és pszichológiai ingerek összetett összjátékának eredménye. A kellemes ingerek hatására az agy idegimpulzusokat küld a gerincvelőn keresztül a péniszbe. Az erekciós szövetekhez vért szállító artériák tágulással reagálnak. Ahogy az artériák kitágulnak, az erekciót biztosító struktúrák véráramlása jelentősen megnő. Ezzel egyidejűleg a vénák körüli izmok, amelyek a vért a péniszből kifelé szállítják, összehúzódnak és összeszűkítik a vénákat, lassítva a vér áramlását a péniszből. Ez növeli a vérnyomást a péniszben. A megnövekedett beáramlás és a vér kiáramlásának gyengülése miatt a pénisz megtelik vérrel, megnő a hossza és az átmérője, és kemény lesz.

A férfi reproduktív funkciója

Az orgazmus a szexuális izgalom csúcspontja. A magömlés általában az orgazmus során következik be , amit az idegjelek továbbítása okoz az agyba és a gerincvelőbe a makk és más ingerek ingerlése következtében. Az idegek az ondóhólyagok, a prosztata, valamint a mellékhere és a vas deferens csatornái mentén elhelyezkedő izmok összehúzódását okozzák. Ezek az összehúzódások az ondót a húgycsőbe nyomják. A húgycső körüli izomösszehúzódások a spermát a húgycsövön keresztül tolják ki a péniszből. A hólyag nyaka (alapja) összehúzódik, és megakadályozza a spermiumok bejutását a hólyagba.

Az ejakuláció után (vagy amikor az ingerlés leáll) az artériák összeszűkülnek és a vénák kitágulnak, csökkentve a véráramlást és növelve a véráramlást, így a pénisz puha lesz (leáll az erekció). Miután az erekció leállt, időbe telik (a refrakter időszak), amíg újra megtörténik; fiatal férfiaknál ez az időszak általában körülbelül 20 percig tart.

A merevedési zavar leggyakoribb okai

A merevedési zavarok okait a szakértők szerves (a szervek betegségei), véletlenszerű és vegyes okokra osztják.

Szerves okok:    

 • Magas vérnyomás;
 • Cukorbetegség;
 • Drogfüggőség és alkoholizmus;
 • érelmeszesedés;
 • hormonális betegségek;
 • sclerosis multiplex;
 • Gerincsérülés

Pszichológiai okok:

 • Szorongás;
 • Túlhajszoltság;
 • Az ébrenlét és az alvásminták zavara;
 • különböző feszültségek;
 • Depresszió

A merevedési zavarokat bizonyos típusú gyógyszerek (allergiás szerek, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, altatók és nyugtatók) szedése, valamint a krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek hosszú távú alkalmazása is okozhatja.

A férfi erekciójának minőségét az életkor is befolyásolja, de nem ez a fő mutató. Idősebb embereknél az erekciót befolyásolja az erek falának rugalmassága, a véráramlás sebességének és a tesztoszteronszintnek a csökkenése, valamint az idegrendszer érzékenységének csökkenése. A krónikus betegség azonban a legtöbb férfi esetében továbbra is a betegség fő oka.

Erekciós zavar: mítoszok és valóság

A merevedési zavar érzékeny kérdés. Ha a férfi nemi szerve nem nő meg a megfelelő időben, nem áll fel, vagy állóképessége nem elegendő az aktus befejezéséhez, mind a férfi, mind a nő inkább úgy tesz, mintha semmi sem történt volna. A merevedési zavarok és a mítoszok tömkelege miatt.

1. Mítosz: A “normális” ember mindig sikeres.

Valójában: merevedési zavarról csak akkor beszélhetünk, ha a szexuális együttlétek több mint 25%-a sikertelen. Ha kevesebb a “lemorzsolódás” – az a normális tartományon belül van. Egészséges embereknél is megfigyelhetőek merevedési zavarok. Az okok sokfélék: fáradtság, stressz, nem vonzó partner. Drámaian megöli az erekciós szorongást (pl. új partnerrel való találkozáskor) a vérbe felszabaduló adrenalin miatt.

Erektile Dysfunktion: Mythen und Realität

2. Mítosz: A hibás elsülések elkerülhetetlenek a kor előrehaladtával. 40 éves kor után kezdődik a “férfi hanyatlás”.

Valójában: a merevedési zavar különböző életkorokban lehetséges. Aki sokat dohányzik, rendszertelenül szexel, és csak a sörért a standhoz és az induló kisbuszhoz vagy buszhoz rohan, az már harmincéves korában is kockáztatja, hogy merevedési zavarral találkozik. És fordítva: az egészséges életmód követője, aki minden tudatos évben aktív szexuális életet él, és 70 évesen nevetve hallhatja a férfi szexuális impotenciáról szóló vicceket.

Természetesen a testi funkciók a kor előrehaladtával csökkennek, de a legtöbb orosz túl korán feltételezi a szexuális öregkort. A tévében azt hallja: “A 40 év feletti férfiak fele merevedési zavarban szenved”. És az a benyomás, hogy ez normális, és az évforduló után azonnal el kell kezdeni. Valójában a 40 év túl korai. Az első változások egy egészséges embernél 50 éves kortól kezdődhetnek, és csak 60 éves korban csökken jelentősen a vérben a tesztoszteron hormon szintje, amely meghatározza a szexuális érdeklődést.

3. mítosz: Ha nem jár velem, akkor nem kedvel engem.

Valójában, ha egy férfi nem vonzódik ehhez a nőhöz, meg sem próbálná, nem hozna egy ismerőst az ágyba. Mert a nőkkel ellentétben a férfiakat ritkán motiválják külső okok, mint például “a család megmentése”, hogy szexeljenek. Rendszerint csak a vonzerejükből indulnak ki. Ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket néhány sikertelen kísérlet alapján.

4. mítosz: Ha szex előtt tablettákat szed, nem fogom felizgatni.

Valóban: az ember különleges eszközökhöz folyamodhat csak azért, hogy önbizalmat adjon magának. Ha egy szeretted éjjeliszekrényén potencianövelő szereket találsz, ne ess pánikba. Az ilyen gyógyszerek hatékonysága gyakran a placebo-hatáson alapul – amikor a beteg azt hiszi, hogy a gyógyszernek hatnia kell, és valóban jobban érzi magát, annak ellenére, hogy olyan gyógyszeres látszatgyógyszert szed, mint az ártalmatlan aszkorbinsav. Kísérleteket végeztek: Az egyik csoport valódi tablettákat kapott, amelyek javítják a véráramlást a péniszben, és az erek megtelnek vérrel, a másik csoport pedig placebót kapott. Az erekció javulása mindkét csoportban megfigyelhető volt.

Ha egy férfi elkezdett ilyen tablettákat szedni, akkor óvatosan próbáld meg kideríteni, mi tartja vissza. Az okok gyakran nagyon egyszerűek, és a férfi fél attól, hogy megbántja a nőt, ha beszél róla. Egy nap egy beteg jött hozzám, és receptet kért, mert nem tudott megbirkózni … a partnere lábán lévő körömlakk színétől való undorával. A lány nagyon szerette ezt a lakkot, és nem akarta felzaklatni.

5. mítosz: Egy “speciális tabletta” bevétele után a férfi akkor is beindul, ha nincs nő a közelben.

Tény: A férfi, aki nem megfelelő helyzetben afrodiziákumot vett be, és nem megfelelő erekciótól szenved, valószínűleg vígjátékok cselekménye. A való életben csak a tabletták nem elegendőek az erekcióhoz, szükség van egy szexuálisan vonzó partner jelenlétére és a szeretkezés elemeire is: előjáték, simogatás, csókok. A tabletta erősebb reakciót vált ki ezekre az ingerekre, de nem helyettesíti azokat.

6. mítosz: A stimulánsok nagyon egészségtelenek.

Valójában: A tabletták mellékhatásokat okoznak – fokozott véráramlás a fejben, arcpír, tonizáló hatásúak, növelhetik az általános nyomást. A kábítószerek nem kompatibilisek az alkohollal és számos szívgyógyszerrel. Ez fontos: a legtöbb merevedési zavar 60 év feletti férfiaknál fordul elő, akik szívgyógyszert szednek. Ezért a tablettákat orvosnak kell felírnia, és nem egy “tapasztalt” kollégának.

7. mítosz: Az “erő” hiánya más súlyos betegségek jele.

Valójában: a merevedési zavarok más betegségekkel, például a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozhatók: Drámaian megváltoztatják a kis erek szerkezetét. Különböző fertőzések, köztük az influenza is okozhat szexuális problémákat. Egy megfázás után is 5 napig tart a gyógyulás.

Egy másik gyakori ok a prosztata betegségei: az oldalán érző idegkötegek futnak, amelyek fontosak az erekció kialakulásához. Riasztó jelzések – a vizeletürítés megsértése, gyakori késztetés, kellemetlen érzés. Ez ok arra, hogy urológushoz forduljon, a rosszindulatú daganat kizárása érdekében is.

A MEREVEDÉSI ZAVAR MEGOLDHATÓ PROBLÉMA

A merevedési zavar (merevedési zavar) olyan egészségügyi probléma, amelyben a pénisz nem kap elegendő véráramlást, és szexuális izgalom esetén nem merevedik fel. A merevedési zavarok nagyon gyakran alacsony önértékeléssel és érzelmi zavarokkal járnak együtt, általában szorongás, kisebbrendűségi érzés és szégyenérzet kíséri őket, de a férfiak szégyellnek beszélni róla, és nem kérnek orvosi segítséget.

Ha ezt a problémát nem oldják meg, az hatással lehet a férfi pszichológiai állapotára és a partnerével való kapcsolatára. A férfi elkezdi kerülni a szexuális együttlétet, és a partnere azt gondolja, hogy a szerelemnek vége, hogy a férfi szemében elvesztette vonzerejét, vagy hogy a férfi talált valaki mást. A párkapcsolatban egyre nő a feszültség, viták kezdődnek, és néha mindez válással végződik.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a merevedési zavar az öregedési folyamat természetes megnyilvánulása, ezért egyszerűen beletörődnek. Bár a férfiaknál a merevedési zavarok előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, az utóbbi időben egyre több fiatal férfi szembesül ezzel a problémával. A korai szexuális aktivitás kezdete, a gyakori partnerváltás, az alkohol, a dohány, a pszichotróp anyagok mind befolyásolják a potenciát. A gyors életritmus, az állandó fizikai és érzelmi fáradtság is befolyásolja. Az idősebb férfiakat a fent említett okok mellett a kísérő betegségek és az életkorral összefüggő változások is érintik. A merevedés romolhat az elhízás, a rosszul szabályozott cukorbetegség, a magas vérnyomás és más állapotok miatt. A szakértők szerint a merevedési zavar gyakran olyan, mint egy segélykiáltás a testtől. Sok férfi a merevedési zavar utáni első néhány évben a szívbetegség jeleit tapasztalja, sőt, egyeseknél az első szívroham is bekövetkezik.

A merevedési zavar tünetei a következők: A pénisz nem elég kemény; a pénisz izgalom esetén merev állapotba kerül, de a hüvelybe való behelyezéskor az erekció eltűnik; a pénisz megkeményedése szexuális együttlét közben megszűnik.

Sok férfi szenved merevedési zavarban, és gyakran figyelmen kívül hagyja ezt a tünetet. Az orvosok azonban figyelmeztetnek, hogy a probléma nem fog magától megoldódni. Nem szükséges szakemberhez rohanni egy sikertelen szexuális együttlét után, de ha ez ismét megtörténik, azonnal segítséget kell kérnie.

A merevedési zavar problémájának megoldásához először az okokat kell azonosítani. Az egészséges életmód, a lassabb életritmus és a megfelelő pihenés javítja az egész szervezet állapotát, beleértve a potenciát is. A fokozott fizikai aktivitás, a testsúlyszabályozás és a diéta nemcsak lassíthatja a merevedési zavarok előrehaladását, hanem javíthatja is az állapotot. Az idősebb férfiak már gyógyszeres kezelést igényelnek, amely a modern orvostudomány vívmányainak köszönhetően kevesebb mellékhatást okoz, és nem vezet függőséghez, ahogy azt a legtöbb férfi még mindig tévesen hiszi.

Hogyan lehet gyógyítani a férfiak merevedési zavarát?

A terápiát mindig a patológia okainak megfelelően választják ki.

A férfiak pszichogén impotenciájának kezelésének fő módszere a pszichoterápia. Csökkenti az intraperszonális és interperszonális konfliktusokat. Fontos. Ha egy férfi elkötelezett kapcsolatban él, ajánlott a pszichoterápiás foglalkozásokon a partnerével együtt részt venni.

A szerves impotencia kezelésének fő módszere a gyógyszeres kezelés. A terápia fő célja ebben az esetben a szexuális funkció romlását okozó patológiák megszüntetése lesz. A kezelés célja továbbá a pénisz vérellátásának serkentése, valamint a belső szervek és az egész rendszer működésének normalizálása.

A betegek kaphatnak:

 • Hormonális készítmények. Ezek hatásosnak bizonyultak az impotencia endokrin okainak kezelésére.
 • Vazodilatátorok. Ezeket tabletta formájában és közvetlenül a péniszbe adott injekció formájában is alkalmazzák.
 • Gátlók. Ezek a gyógyszerek erekcióstimulánsok.

Fontos. A terápiára előírt gyógyszereknek számos ellenjavallata van. Emiatt csak orvos írhatja fel őket. A szakember határozza meg az adagolást, valamint a vétel egyéb jellemzőit.

Az öngyógyítás szigorúan tilos. A klinikai kép megváltoztatásával bonyolíthatja a diagnózist, és késleltetheti a megfelelő terápiát. Ezenkívül egyes gyógyszerek, ha ellenőrizetlenül szedik őket, helyrehozhatatlanul károsíthatják a beteg egészségét.

A fizioterápia különböző módszerei is részt vesznek a különböző korú férfiak impotenciájának kezelésében. A betegeknek olyan beavatkozásokat írnak elő, amelyeket tanfolyamokban (néha évente többször is) végeznek. Ily módon fenntarthatja a normális szexuális működést még akkor is, ha a belső szervek és rendszerek működésében problémák vannak.

Sebészeti módszerek az impotencia kezelésére különböző korú férfiaknál

Sebészeti beavatkozásra csak akkor kerül sor, ha a konzervatív terápia nem hozza meg a kívánt eredményt, vagy ha az okok miatt nem megfelelő.

Az erekció helyreállítása érdekében ma a következő műveleteket lehet elvégezni:

 • A falloprotézis a leghatékonyabb módszer a szerves impotencia kezelésére. A pénisz merevedési szövetének patológiájában használják. Jelenleg 3 típusú protézist fejlesztettek ki. Az egyes lehetőségek kiválasztása a páciens pénzügyi lehetőségeitől, egyéni jellemzőitől és kívánságaitól függ.
 • A pénisz revaszkularizációja. Ez a műtét mikrosebészeti jellegű, és érrendszeri patológiák esetén végzik.

A sebészeti beavatkozások nagyon hatékonynak bizonyultak. Ugyanakkor mindegyik gondos előkészítést és némi gyógyulást igényel (különösen, ha egyidejűleg fellépő betegségeket azonosítanak).

About the Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may also like these